Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

ΚΩΣΤΑΣ ΓΛΕΝΤΟΥΣΑΚΗΣ ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

O Κώστας Γλεντουσάκης ήταν ένας παλαιός μουσικός, κλαρινίστας. Την εποχή που δέσποζαν τα βιολιά και τα λαγούτα, ο Γλεντουσοκωστής έπαιζε θιαμπόλι στην αρχή και γρήγορα έμαθε κλαρίνο, με το οποίο και σταδιοδρόμησε καλλιτεχνικά.
Στο κλαρίνο μπορούσε να παίξει όλα τα παλαιά συρτά, το πεντοζάλι, την γιτσικιά (ρουμαθιανή) σούστα, καλαματιανά κ.α. Γεννήθηκε και έζησε όλα τα χρόνια της ζωής του στις Βούβες Κισάμου και έπαιξε για πολλά χρόνια στα χωριά της περιοχής του, αλλά και στην γειτονική επαρχία Σελίνου.
Συνεργάστηκε με τους καλύτερους καλλιτέχνες της εποχής του, όπως ο Γ. Μαριάνος, ο Νικ. Χάρχαλης, ο Μαύρος κ.α. Σημαντική η μουσική του προσφορά, μιας και νεωτέρισε με το κλαρίνο του στις τότε παραδοσιακές ζυγιές (βιολί-λαγούτο) και άφησε εποχή στα μουσικά δρώμενα.
Από το βιβλίο του Θανάση Δεικτάκη και φωτογραφίες απο τον εγγονό του Κώστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: