Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

ΥΣΤΕΡΟΜΙΝΩΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΟ ΜΑΛΕΜΕ

Σήμερα η βόλτα είχε Μάλεμε, στο υστερομινωικό τάφο της περιοχής που είναι δίπλα στο Γερμανικό νεκροταφείο. Άγνωστος σε πολλούς είναι πολύ ενδιαφέρον για την κατασκευή του, σαν πυραμίδα δίχως συνδετικό υλικό οι πέτρες, αποτελεί μικρό μυστήριο πως σηκώθηκαν τόσες βαριές μονοκόμματες πέτρες πάνω από 2,5 μέτρα ύψος και πολλών τόννων,  για να φτιάξουν την είσοδο του. 
Ο τάφος ανακαλύφθηκε τυχαία στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι ένας εκπληκτικός χτιστός τάφος της υστερομινωικής περιόδου. Η αίθουσα ταφής είναι 4 μέτρα στο ύψος, έχει τετράγωνο πάτωμα και καταλήγει στην οροφή σε πυραμιδικό σχήμα. Πριν το χώρο υπάρχει ένα πέρασμα 14 μέτρων με πετρόκτιστα τείχη και το πάτωμα του χώρου καλυπτόταν με κοκκινωπό επίχρισμα. Η είσοδος είναι 2 μέτρα στο ύψος και 1,6 μέτρα στο πλάτος. 
Παρόλο που πολλά από τα ευρήματα εκλάπησαν κατά την ανακάλυψη του τάφου βρεθήκανε αρκετά όστρακα αγγείων και δύο σφραγιδόλιθοι. Ο ένας ήταν από χαλκό και ο άλλος από αχάτη απεικονίζοντας ένα ελάφι.
Το 1944 ο τάφος βομβαρδίστηκε κατά λάθος, λόγω του αεροδρομίου, και κατέρρευσε μέρος της οροφή οπού και γέμισε την αίθουσα με χώμα. Το 1966 έγινε η εκσκαφή του τάφου από τον έφορο αρχαιοτήτων Κ. Δαβάρα και το 1970 ξεκίνησαν οι διαδικασίες αποκατάστασης του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: