Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Η ΚΙΝΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΑΝΝΟΥΣΑΚΕΙΟΥ

Σε Σφακιά και Ασή Γωνιά 
Στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που υπέγραψαν για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Χανίων το  Αννουσάκειο Ίδρυμα  της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου & Σελίνου, με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και το Γενικό Νοσοκομείο  Χανίων, «Ο Άγιος Γεώργιος», συνεχίζουν τις Ιατρικές επισκέψεις στα Περιφερειακά Κέντρα Υγείας του Νομού Χανίων με την Κινητή Ιατρική Μονάδα του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου, δωρεά της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.      
Η Κινητή Ιατρική Μονάδα την φορά αυτή μετέβει, στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας Σφακίων στελεχωμένη από διεπιστημονική Ιατρική ομάδα που αποτελούνταν από τους: κ. Μιχαήλ Μοσχονά, Πνευμονολόγο - Φυματιολόγο, Διευθυντή Πνευμονολογικής Κλινικής  του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων και κ. Μιλτιάδη Ντουντουλάκη, Ορθοπεδικό της Μ.Υ. Π.Ε.Δ.Υ Χανίων, καθώς με την συνδρομή του επιστημονικού προσωπικού του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου.
Στα πλαίσια της ανωτέρω επίσκεψης διενεργήθηκε ......
...δωρεάν προληπτική Ιατρική εξέταση 33 ατόμων που προσήλθαν στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας Σφακίων η οποία περιλάμβανε, πνευμονολογική και ορθοπεδική εκτίμηση με την χρήση του υπερσύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού που διαθέτει η Κινητή Ιατρική Μονάδα.
Επιπροσθέτως και μετά από αίτημα του Δήμου Αποκορώνου  διενεργήθηκε Ιατρική επίσκεψη στο ιστορικό χωριό Ασή Γωνιά. Η Ιατρική επίσκεψη στελεχώθηκε από διεπιστημονικό κλιμάκιο που αποτελούνταν από τους  Εθελοντές Ιατρούς: κ. Ιωάννη Φουντουλάκη,  Καρδιολόγο, κα. Βασιλική Κασαπάκη, Πνευμονολόγο- Φυματιολόγο, από την Κοινωνική Λειτουργό του Κέντρου Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ του Νομού Χανίων, κ. Γλυνιαδάκη Μαρία, σε συνεργασία με το Δήμο Αποκορώνου μέσω του Προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» Αρμένων, καθώς και με τη συμβολή του   επιστημονικού προσωπικού του Αννουσάκειου Θεραπευτηρίου της Ιεράς Μητροπόλεως  Κισάμου και Σελίνου. Σημαντική η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασή Γωνίας, για την επιτυχή διεξαγωγή της δράσης αυτής.  Στα πλαίσια της ανωτέρω επίσκεψης υλοποιήθηκε πρωτοβάθμια ιατρική εξέταση που περιλάμβανε  έλεγχο των ζωτικών σημείων, (μέτρηση αρτηριακής πίεσης, σακχάρου, SO2 (κορεσμού οξυγόνου), ηλεκτροκαρδιογράφημα,  κλινική εξέταση από καρδιολόγο, καρδιολογική εκτίμηση, κλινική εξέταση από πνευμονολόγο, πνευμονολογική. Παράλληλα διενεργήθηκε λήψη κοινωνικού ιστορικού και διερεύνηση και καταγραφή των κοινωνικών αναγκών, καθώς και Τεστ Μνήμης. 45 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής προσήλθαν και εξετάστηκαν από τους εθελοντές Ιατρούς που στελέχωναν  την Κινητή Ιατρική Μονάδα, η οποία είναι πλήρως εξοπλισμένη (Υπέρηχο, Καρδιογράφο, Καρδιολογικό υπέρηχο, Διαφανοσκόπιο, Αγγειολογικό Doppler, Ωτοσκόπιο, Οφθαλμοσκόπιο, Λαρυγγοσκόπιο, Μόνιτορ ασθενή, Σπιρόμετρο, κ.α.).
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Αννουσάκειου, ευχαρίστησε τους Ιατρούς που στελέχωσαν την Ιατρική Μονάδα, τον Διοικητή του Γ. Ν. Χανίων, «Ο Άγιος Γεώργιος» κ. Μηνά Βουλγαρίδη, για την άριστη συνεργασία και την συμβολή του, ως και τον Δήμαρχο Αποκορώνου κ. Χαρ. Κουκιανάκη.  «Απώτερος στόχος της δράσης αυτής του Αννουσάκειου, μέσω της Κινητής Ιατρικής Μονάδας που διαθέτει, είναι η παροχή υπηρεσιών πρωτογενούς πρόληψης, πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κοινωνικής φροντίδας και συμβουλευτικής μέριμνας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης, συμβάλλοντας στην ισότιμη συμμετοχή των ευάλωτων πληθυσμών στην ιατρική περίθαλψη, την ενημέρωση, την αποκατάσταση και υποστήριξη τους αλλά και τον προσανατολισμό του στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας». «Πολλές οι ευχαριστίες μας προς τους εθελοντές Ιατρούς που στελεχώνουν την Μονάδα, πρωτίστως όμως προς τον Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντα Εφραίμ, καθώς η προσφορά της δικής του αγάπης  δίδει την δυνατότητα σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας να ωφελούνται, μέσω της Ιατρικής αυτής Μονάδας, σε όλο τον Νομό Χανίων και όχι μόνον. Ευχαριστούμε, τέλος, τις Μινωϊκές Γραμμές ΑΝΕ για την πολύτιμη αρωγή τους, κάλυψης των λειτουργικών αναγκών και εξόδων κινήσεως της Μονάδας», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: