Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019

ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ

Μια επιστολή της Ιρ. Βεστάκη προς τον Δήμο Κισάμου
Λόγω της ασυνειδησίας των πολιτών, αλλά και της μη ύπαρξης κάποιου χώρου εναπόθεσης ογκωδών απορριμμάτων (μπάζα οικοδομών και ανακαινίσεων, νάυλα θερμοκηπίων κ.α.) μεγάλο μέρος των πολιτών, προκειμένου να μην πληρώσει φορτηγό μεταφοράς των απορριμμάτων μέχρι τα Χανιά, ρίχνει τα σκουπίδια σε ρέματα και ποταμούς της περιοχής, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το οικοσύστημα εκεί, αλλά και σε κάθε κακοκαιρία να  καταλήγουν στη θάλασσα και στη συνέχεια μέρος αυτών στις παραλίες.
Προς το παρόν ο Δήμος Κισάμου, θεωρώ ότι δεν δέχεται από τους συνειδητοποιημένους πολίτες επαρκή πίεση με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης. Μας απασχολεί ο τουρισμός, αλλά δεν αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε την περιοχή μας καθαρή. Όμως η καθαριότητα των εξωτερικών χώρων είναι το πρώτο που προσέχουν οι τουρίστες, πριν μάλιστα από την καθαριότητα των ξενοδοχείων, καθώς οι περισσότεροι δεν έχουν μάθει να βλέπουν σκουπίδια και έτσι τα μάτια τους τα εντοπίζουν πιο εύκολα από τα δικά μας.
Στις παραλίες μας φωλιάζει η υπό εξαφάνιση χελώνα καρέτα καρέτα. Τα σκουπίδια μας την μπερδεύουν κι ενίοτε τη σκοτώνουν. Το ίδιο συμβαίνει και στα ψάρια και τα θαλασσοπούλια.
Εθελοντές δραστηριοποιούνται συνεχώς και καθαρίζουν τις ακτές, όμως αυτό δεν επαρκεί.
Προτείνεται:
Α. Δωρεάν επιμόρφωση όσων πολιτών της Κισάμου επιθυμούν πάνω σε θέματα οικολογίας και περιβάλλοντος, ομιλίες και σεμινάρια για την μόλυνση του περιβάλλοντος και προτάσεις για βελτίωση των καθημερινών μας συνηθειών που να συμβάλλουν στη βελτίωση του προβλήματος.
Β. Προσφορά χώρου προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων μακριά από τη θάλασσα, όπου δεν θα καίγονται, όπως συμβαίνει ως τώρα, αλλά θα περνά ειδικό όχημα να τα παραλαμβάνει και να τα πηγαίνει στη χωματερή στα Χανιά.
Γ. Αγορά από το δήμο μηχανήματος θρυμματισμού κλαδιών άμεσα, καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει κι άλλες καταιγίδες, κι άλλα κλαδιά και καλάμια από τα ποτάμια τα οποία είναι απαράδεκτο να καίγονται, αντί να γίνονται λίπασμα που θα μπορούσε να πωληθεί με κέρδος για το δήμο.
Δ. Διαγωνισμό εθελοντικής συμμετοχής πολιτών στην προαγωγή του δήμου μας σε έναν από τους πιο καθαρούς της Κρήτης με χρηματικό βραβείο στον πρώτο διακριθέντα. Όποιος λαμβάνει μέρος στο διαγωνισμό συμμετέχει ενεργά κι οπότε ο ίδιος κρίνει στον καθαρισμό των παραλιών και των ποταμών του δήμου μας. Ο πιο ενεργός εθελοντής να είναι και νικητής του διαγωνισμού.
Βοηθάμε όλοι να γίνει ο Δήμος Κισάμου φιλικός προς εμάς τους ίδιους, αλλά και προς τους επισκέπτες μας.
Πιέζουμε το δήμαρχο για να κάνει τα παραπάνω βασική προτεραιότητα του. Ο δήμαρχος μπορεί να κινήσει τα νήματα έτσι ώστε να υλοποιηθούν όλα τα παραπάνω, ακόμα κι όσα θέλουν πολλή γραφειοκρατεία, όπως ο χώρος προσωρινής εναπόθεσης ογκωδών απορριμμάτων.
Βεστάκη Ίριδα
Μπορείτε να υποστηρίξετε την προσπάθεια ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: