Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Δεξιά ένας χάρτης του 1677 απο την περιοχή μας με δυο-τρία πολύ ενδιαφέροντα ονόματα, άγνωστα σε μας. 
Ένα χωριό το μοναδικό στα δυτικά της Κισάμου με το όνομα Cornico, και αν θέλω να του δώσω όνομα σήμερα με τα χωριά που αρχίζουν με κάπα στην περιοχή θα καταλήξω ανάμεσα σε Κεραμωτή, Κάμπο ή Κεφάλι. Cornico στα Ιταλικά σημαίνει κοράκι.
Το άλλο είναι το χωριό Traba που είναι το σημερινό Στόμιο και στα Ισπανικά traba σημαίνει πλοίο.
Παράξενο φαντάζει το νησάκι Pandoticho (Παντοτινό) ανοικτά απο τα Λειβάδια, μάλλον θα το κατάπιε η θάλασσα με τα χρόνια και τέλος για τους φίλους του Λαφονησιού η Βουλισμένη υπήρχε απο τότε αν και σήμερα την κάναμε κομμάτια (Voulis-meni).
Και φυσικά το Καστέλι σε πείσμα όλων που το λένε έτσι, το αναγράφει σε Castel Chisamo και με ένα σίγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: