Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

ΑΝΟΜΒΡΙΑ 2018 - ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΩΝ & ΧΡΗΣΤΩΝ ΝΕΡΟΥ 2018 στη Π.Ε. ΧΑΝΙΩΝ

Γράφει ο Κώστας Χαρτζουλάκης
Τα βασικά σημεία της εισήγησης μου στη σύσκεψη στην Π.Ε. Χανίων με τους τοπικούς φορείς που εμπλέκονται τη διαχείριση του νερού (Π.Ε. Χανίων, δήμοι, ΤΟΕΒ, ΟΑΚ, ΔΕΥΑ, κλπ), που είχα προσκληθεί. 
Η Κρήτη είναι μέσα στις περιοχές που θα αντιμετωπίζει προβλήματα με το νερό λόγω κλιματικής αλλαγής τα επόμενα χρόνια. Η κρίση για το νερό δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπισθεί με το τρόπο που αντιμετωπίζονται οι διάφορες άλλες κρίσεις, όταν θα συμβούν. Η αντιμετώπιση της κρίσης για το νερό απαιτεί λύσεις με μακροχρόνιους σχεδιασμούς και διάρκεια εφαρμογής, πέρα από τις άμεσες αποφάσεις στα γραφεία. Για αυτό η ενιαία διαχείριση είναι άμεση αναγκαιότητα.
Τα μέτρα άμεσα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων λόγω της ανομβρίας πρέπει να αφορούν όλους τους χρήστες νερού, οικιακούς καταναλωτές, αγρότες, ξενοδόχους κτλ., για να μην υπάρξουν αντιδράσεις μεταξύ των χρηστών. Η 
Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία πρέπει να υπάρξει ενημέρωση από των χρηστών για το ύψος μείωσης της διαθεσιμότητας νερού την θερινή περίοδο, ώστε οι χρήστες να προσαρμοστούν έγκαιρα στη νέα κατάσταση.
Για τη γεωργία, που καταναλώνει πάνω από το 80% του νερού στο Ν. Χανίων, αλλά και στη Κρήτη, οι φορείς διαχείρισης αρδευτικού νερού πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την 
- ελαχιστοποίηση των απωλειών στα δίκτυα μεταφοράς
- εφαρμογή ορθολογικής άρδευσης (σύστημα άρδευσης, ποσότητα νερού, κλπ, οδηγίες στο φυλλάδιο του Ινστιτούτου)
- ενημέρωση των αγροτών για επιπτώσεις από την μη συμμόρφωση με τους όρους χρήσης του νερού (κλιμακωτό τιμολόγιο, διακοπή νερού, κλπ).
- υποχρεωτική εφαρμογή της ελλειμματικής άρδευσης (οικονομία μέχρι και 30% στην ποσότητα νερού)
- έκδοση του ‘Δελτίου Άρδευσης’ για όλες τις περιοχές του Ν. Χανίων που διαθέτουν συλλογικά δίκτυα με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Ελιάς, του ΟΑΚ και της Π.Ε. Χανίων, όπως γινόταν μέχρι και το 2014.
Για την επιτυχία των άμεσων μέτρων απαιτείται πολιτική βούληση από τους φορείς διαχείρισης του νερού η ενημέρωση των αγροτών, για την οποία δήλωσα εθελοντικά τη διαθεσιμότητά μου 
Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός για την εξασφάλιση της επάρκειας νερού στην Κρήτη πρέπει να είναι
- η χρήση των επεξεργασμένων εκροών από τους βιολογικούς καθαρισμούς (πάνω από 40.000.000 κυβικά μέτρα το χρόνο, 10% της ποσότητας που καταναλώνει η γεωργία)
- η λειτουργία συμβουλευτικού συστήματος για την άρδευση των καλλιεργειών (η πιλοτική εφαρμογή από το 2007-2009 από το Ινστιτούτο η οικονομία νερού ήταν πάνω από 10%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: