Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

ΥΨΩΜΕΝΗ ΕΛΙΑ

Τι σημαίνει και πως προέκυψε η ονομασία «Υψωμένη Ελια»
Η "Υψωμένη Ελιά" βρίσκεται στον Βατολάκκο, και δεν είναι όπως  φαντάζεται κάνεις, κάποιο δέντρο που βρίσκεται πάνω σε κάποιο λόφο ή άλλο ύψωμα από το οποίο πήρε την ονομασία. Σύμφωνα με τον Γιάννη Γαλανάκη, είναι μια από τις πολλές παρόμοιες Ελιές που υπήρχαν παλαιότερα στον Βατόλακκο και θεωρούνταν από τους κατοίκους δέντρα  ιερά γιατί προστάτευαν το χωριό από επιδημίες η χρησίμευαν και για παρακλήσεις για πρόκληση βροχών που γινόταν με λιτανείες στις οποίες συμμετείχε και ο Ιερέας ο όποιος τοποθετούσε σε μια τρύπα στον κορμό τους λιβάνι η άλλο αγίασμα.
 Όπως αναφέρεται και στην Πινακίδα που έχει αναρτηθεί στην Ελιά, από έρευνα του ΣΕΔΗΚ διαπιστώθηκε ότι η «Υψωμένη Ελιά» θεωρείται η ελιά που δέχτηκε από τον Ιερέα εκκλησιαστικό «ύψωμα». Ονομάζεται δε  «ύψωμα» σε πολλές Εκκλησιές της Κρήτης, ένα κομμάτι από την σφραγίδα του πρόσφορου το οποίο, σύμφωνα με τον Πρωτ. Δρ, Θ.Σ. Χριστοδούλου, υψώνεται από τον Ιερέα στην Αγία Πρόθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: