Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

ΜΙΚΡΟ-ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Τρίτο είδος απο τα Μικρο αποθέματα φυτών της Δυτικής Κρήτης που απειλείται προς εξαφάνιση είναι ο Φοίνικας του Θεόφραστου ή Κρητικός φοίνικας.
Ο Phoenix theophrasti είναι ένα σπάνιο ενδημικό του Αιγαίου. Απαντάται στην Κρήτη, σε αμμώδεις υγρές κοιλάδες ή βραχώδεις περιοχές, κοντά στη θάλασσα. Είναι γνωστό με το κοινό όνομα φοίνικας ή βαγί.
Περιγράφηκε πρώτη φορά απο τον Ελβετό βοτανικό Werner Greuter. Το ονόμασε έτσι προς τιμή του πατέρα της Βοτανικής Θεόφραστου
(372 -287 π.χ.), ο οποίος πρώτος αναφέρει την ύπαρξη του φοίνικα στην Κρήτη, στο έργο του «Περί Φυτών Ιστορία». Είναι δένδρο δίοικο, δηλ. με δένδρα που φέρουν μόνο αρσενικά ή μόνο θηλυκά άνθη. Φτάνει σε ύψος έως 10 m, παράγει παραφυάδες και μπορεί να εμφανίζει περισσότερους από έναν κύριους κορμούς. Ανθίζει από τον Απρίλιο έως το Μάιο και τον Οκτώβριο ωριμάζουν τα σπέρματα του. Μοιάζει με τη χουρμαδιά (P. dactylifera), αλλά οι καρποί του δεν είναι βρώσιμοι.
Στα πλαίσια του προγράμματος CRETAPLANT, το Μικρο-Απόθεμα για την προστασία του οικοτόπου ορίστηκε μια έκταση 22 στρεμ. στην περιοχή της Χρυσοσκαλίτισσας, Άσπρη Λίμνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: