Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ


ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΘΩΜ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Τρίπλευρη σφραγίδα με σημεία ιερογλυφικής γραφής και γάτα. Αγοράστηκε στην περιοχή του Λασυθίου αλλά προφανώς κατασκευάστηκε σε κάποιο σημαντικό κέντρο. Πιθανόν ΜΜ ΙΙΒ-ΙΙΙΑ, γύρω στο 1800-1600. Κορναλίτης Μ 0,018 μ. Οξφόρδη. Ashmolean Museum.
Αυτά γράφει ο SINCLAIR HOOD, στη σελίδα 262 του βιβλίου του "Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ". Ένας σεβαστός, αγαπητός και έμπειρος αρχαιολόγος με πάρα πολλές γνώσεις στην κρητική προϊστορική αρχαιολογία. Μια περίοδος όμως που από την αρχή έχει πάρει στραβό δρόμο, από τους απλά επιστάτες ανασκαφείς, οι οποίοι θα έπρεπε να αποφεύγουν κάθε ερμηνεία, που στο κάτω κάτω της γραφής όχι μόνο δεν είναι δουλειά τους, αλλά δεν έχουν τα προσόντα, λογω λανθασμένης εκπαίδευσης και επιλογής προσώπων και ικανοτήτων σε αυτά, από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εαν γνώριζε ο σεβαστός και αγαπητός σε εμένα Χουντ, ότι η σφραγίδα ανήκει σε αγροτικό ιατρείο, δεν θα έγραφε ότι κατασκευάστηκε σε σημαντικό κέντρο. Εννοεί βέβαια ότι ανήκει σε σημαντικό κέντρο. Αν εννοεί όμως ότι, φτιάχτηκε σε εργαστήριο κέντρου και μόνο αυτό, τότε σωστή η υπόθεση που κάνει. Η περιοχή όμως που βρέθηκε, είναι και η πλέον κατάλληλη να χρησιμοποιούσε την σφραγίδα. Γιατί ο γιατρός των ζώων δε θα ήταν στο κέντρο, αλλά στην περιοχή που είχε τα ζώα.
Όταν λέει ότι αγοράστηκε από την περιοχή του Λασιθίου, προφανώς είναι αγορασμένη, ως συνήθως, από τον Εβανς. Η σφραγίδα αυτή, του Ασμόλεαν, διαβάζεται από πάνω προς τα κάτω, δίνοντας την λέξη RE-JA που θα πει και αυτή Ιατρείο. Η σφραγίδα όμως του Ηρακλείου που παρουσιάσαμε πιο κάτω, έχει στη μέση ανθρώπινο μέλος, ενώ του Ασμολεαν εδώ, έχει γάτα ή αλεπού και φίδι (με εντυπωσιακή παράσταση γάτας, χαιρετίσθηκε δικαίως σαν μια βασιλική σφραγίδα, γράφει ο HOOD). Αυτή η διαφορά μας κάνει να βγαλομε το συμπέρασμα ότι τα ιατρεία την εποχή εκείνη είχαν διαφορετικές ειδικότητες της ιατρικής, όπως σήμερα. Στην σφαγιδα του Ασμόλεαν το αντίστοιχο, σε φωνητική αξία ιερογλυφικό αλλά και τα άλλα, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ιατρείο αυτό ήταν αγροτικό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: