Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΔΕΝ ΣΟΥ ΤΑ ΛΕΓΑ ΑΝΤΩΝΗ



 Αν δεν αποκατασταθεί η υδροάρδευση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών στο Λαφονήσι καταστρεφόμαστε. Κινδυνεύουμε να χάσουμε συμβόλαια με το εξωτερικό γιατί δεν μπορούμε να καλύψουμε την παραγωγή» λέει ο κ. Αντώνης Μαρακάκης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Λαφονησίου. 
Οσο πλησιάζει η θερινή περίοδος, μεγαλώνει ο φόβος των 120 καλλιεργητών της περιοχής με τα 900 περίπου στρέμματα θερμοκηπίων καθώς ούτε η νέα γεώτρηση που τους είχαν υποσχεθεί, έχει προχωρήσει, ούτε βλέπουν εξέλιξη στην λειτουργία των δύο λιμνοδεξαμενών σε Χρυσοσκαλίτισσα και Αγ. Θεοδώρους. 
Από τη μεριά πάντως της Περιφέρειας ο κ. Απ. Βουλγαράκης κάνει λόγο για 'γραφειοκρατικά εμπόδια' στο θέμα της γεώτρησης που όμως θα προχωρήσει, ενώ για τις δύο λιμνοδεξαμενές βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση των μελετών από το Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης.
«Αν δεν έχουμε νερό μέχρι το καλοκαίρι, θα πρέπει να φύγουμε από τα μέρη μας να βρούμε μια δουλειά, αλλού.
Εχουμε οικογένειες, είμαστε χρεωμένοι στις τράπεζες για να κάνουμε τις καλλιέργειές μας, πώς θα ζήσουμε;» αναρωτιέται ο κ. Μαρακάκης. Στην περιοχή, πέρα από τα θερμοκήπια, υπάρχουν και ελαιώνες και μετά την περυσινή καθίζηση στη λιμνοδεξανή των Αγίων Θεοδώρων το νερό είναι ελάχιστο.
«Το νερό δεν φτάνεια για όλους. Η Περιφέρεια είχε δεσμευτεί ότι θα είχαμε νερό από τη γεώτρηση πάνω από το Λαφονήσι, στη θέση "Βολακιάς" από πέρυσι τον Σεπτέμβρη αλλά ακόμα περιμένουμε.
Η γεώτρηση βέβαια είναι προσωρινή λύση, γιατί τα νερά δεν είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια κηπευτικών. Τη λύση θα τη δώσει η λειτουργία των λιμνοδεξαμενών» αναφέρει ο καλλιεργητής.
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κοιτάξτε τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ... σίγουρα ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμευτηκε ότι η γεώτρηση θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο..αλλά κάτι η οικονομική επιτροπή κάτι οι ενστάσεις και τελικά Η ΜΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ...άφησαν μόνο τον Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας να κυνηγάει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και τον τελικό ανάδοχο και μέχρι να γραφτεί το συμφωνητικό μεταξύ της Περιφέρειας και του ανάδοχου , που τελικά μας ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 9/5 γιατί έχουμε εκλογές και δεν γίνονται αναθέσεις τότε...ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ!!!!!!!
Εμείς είμαστε ΕΤΟΙΜΟΙ από πλευράς μας σε ότι μας αφορά από αδειοδοτήσεις , μιας και η άδεια βγαίνει στο όνομα μας , αλλά μέχρι τώρα ο νόμος περί περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων έχει αλλάξει 3 φορές!!!!
Μέχρι να τους αποδείξουμε γιατί θέλουμε στις συγκεκριμένες συντεταγμένες (που υπέδειξε ο δάσκαλος Βοζινάκης) να κάνουμε την γεώτρηση μας ζήτησαν και άλλα πολλά βέβαια.
Όμως εμείς συνεχίζουμε , αθόρυβα , να κάνουμε μικρά έργα έτσι ώστε να έχει νερό από τον Ξηροπόταμο τόσο τα Λειβάδια - Κεφάλια το καλοκαίρι όσο και καλής ποιότητας νερό τα θερμοκήπια με καλή αγωγιμότητα για να συνεχίσουν να βγάζουν τα άριστα ποιοτικά προϊόντα τους.
Βέβαια οι ιδιοκτήτες θερμοκηπιακών καλλιεργειών έχουν ΣΩΣΤΑ απαιτήσεις τόσο από το κράτος όσο και από τον Τ.Ο.Ε.Β. αλλά έχουν και υποχρεώσεις....και πρώτα από όλα να καταλάβουν ότι ο Οργανισμός είναι και δικός τους είναι το εργαλείο τους , μαζί με τους ελαιοκαλλιεργητές ... να πληρώνουν τους λογαριασμούς νερού στην ώρα τους (δυστυχώς είναι οι μεγαλύτεροι οφειλέτες και οι πιο συστηματικοί) , να σκέφτονται ο ένας τον άλλον και να μην απαιτούν να ποτίσω εγώ (όταν θέλω και ότι ώρα θέλω) και να καεί ο κήπος του άλλου!!!!!!!
Φυσικά να μην παρεμβαίνουν στο έργο του Υδρονομέα για προσωπικό τους όφελος και το απαράδεκτο να τα περιμένουν όλα από τους άλλους και για το κάνω πιο συγκεκριμένο...όλοι βλέπαν ότι κάποιος άφησε από λάθος την παροχή του ανοικτή σε ελιές , πέρασε μία μέρα ο υδρονομέας δεν το είδε (πρέπει να ελέγχει από τα Λειβάδια μέχρι τον Θρυμπόκαμπο , κάτι που κάνει δύσκολο το έργο του) πέρασε δεύτερη κανείς δεν κάνει το αυτονόητο : κλείνω την βάνα ή ειδοποιώ ΑΜΕΣΑ τον Υδρονομέα που είναι αυτός που προστατεύει τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ μου και χάρη σε αυτόν ανά πάσα στιγμή να έχω ΝΕΡΟ να βγάλω τα προς το ζείν μου.
Βέβαια για τον Δήμο Κισάμου μην με ρωτάτε , έχετε πάει στην Αθήνα στο Allou fun park!!!!
Σπερελάκης Ιάκωβος , Πρόεδρος Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας