Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΜΟΥΡΙ ΚΙΣΑΜΟΥ

 Του ιερέα Μιχαήλ Ψαράκη
Ανατολικά της Κισάμου και σε υψόμετρο 280 μ. σκαρφαλωμένος σε μια πλαγιά ενός λόφου και χτισμένος σε μια καταπράσινη τοποθεσία με εντυπωσιακή θέα, βρίσκεται ο οικισμός Μουρί. Την ονομασία του την οφείλει στην λέξη "Μούρη"=πρόσωπο, και Μουρί χαρακτηρίζεται ένα ύψωμα όπου η θέα είναι ευρεία. Ο οικισμός κατοικείται από 50 περίπου κάτοικους που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία. 
Πρώτη αναφορά του οικισμού γίνεται από τον ιστορικό Barozzi  το 1577, ενώ στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834 σύμφωνα με τον Pashley ο πληθυσμός του ήταν 30 χριστιανικές οικογένειες και 2 τουρκικές. 
Βασική υποψία υπάρχει ότι ο οικισμός υπήρχε και κατά την Β' Βυζαντινή περίοδο αποτελεί ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου  12-13ου αιώνα Πρόκειται για εκκλησία με σταυροειδή αρχιτεκτονική με το κάθετο κλίτος υψηλότερο από το κύριο. Οι τοίχοι της εκκλησία είναι γεμάτοι με αγιογραφίες και υπάρχει μια ασυνήθιστη μεγάλη τοιχογραφία του Αγίου Νικολάου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

να συμπληρωσω ότι ειναι ενας πανεμορφος οικισμός που η φύση βρίσκεται σε εξαρση ακόμα και το κατακαλόκαιρο, η χαρα του οικοπεριηγητή και των παιδιών που στην φυση ανθίζουν.......
Ρεματιες, δεντρα καταπράσινα και το καλοκαιρι, δυο ησυχα καφενεδακια για πρωινό καφε ή ρακι με λίγους και καλους......

Χρυσουλα