Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

ΚΑΡΟΥΝΤΖΟ...ΑΚΟΥΣ;


Για 'ανεξήγητη' και 'υπερβολική καθυστέρηση' στην προώθηση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Ιναχωρίου από τις «αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και κατ' επέκταση της ελληνικής πολιτείας» -προκειμένου να προχωρήσουν, στη συνέχεια, οι διαδικασίες θεσμοθέτησής του- κάνει λόγο ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΔΚ) Γιάννης Στρογγυλός, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις μέχρι σήμερα ακολουθούμενες διαδικασίες.
Ο  κ. Στρογγυλός τονίζει ότι ο χωροταξικός - πολεοδομικός σχεδιασμός «είναι το μοναδικό εργαλείο για μια επιτέλους αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή μας, πριν είναι πλέον πολύ αργά, σε συνδυασμό και με την τραγική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου και δασολογίου», υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι στη μελέτη των Επιμελητηρίων της Κρήτης, το 2006, ως βασική αιτία για την αναπτυξιακή υστέρηση του νησιού αναδείχθηκε η απουσία χωροταξικού σχεδιασμού. «Δυστυχώς ακόμη και σήμερα και παρά τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 24, βρισκόμαστε τραγικά πίσω», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ.
Οι παραπάνω επισημάνσεις........
.... περιέχονται, μεταξύ άλλων, σε έγγραφο που απέστειλε, στις 10 Απριλίου, ο κ. Στρογγυλός στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Θανάση Καρούντζο και στον δήμαρχο Κισάμου Γιώργο Μυλωνάκη, με το οποίο ζητά «τις δικές σας άμεσες ενέργειες προκειμένου να αντιστραφεί άμεσα η αρνητική αυτή εξέλιξη για τον τόπο μας, για τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και εν γένει για την προώθηση και ολοκλήρωση του σημαντικότερου εργαλείου για την ανάπτυξη, που δεν είναι άλλο από τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Ειδικά για την ευρύτερη περιοχή του Ιναχωρίου έχει προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος στα θεσμοθετημένα όργανα και επιτροπές, τόσο για το εν λόγω ΣΧΟΟΑΠ όσο και για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) Ελαφονησίου, όπου και συμμετείχαμε ενεργά και μας ενδιαφέρει άμεσα η θεσμοθέτηση και ορθή εφαρμογή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ.
Παράλληλα, ο κ. Στρογγυλός αφήνει αιχμές, εμμέσως πλην σαφώς, για το γεγονός ότι η γεωλογική μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου διαβιβάστηκε προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (σ.σ.: αυτό έγινε με έγγραφο που φέρει την υπογραφή του κ. Καρούντζου!), τονίζοντας ότι δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια: