Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΑΝΔΡΙΑΝΑΚΗ

Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης αποχαιρετά με συγκίνηση και σεβασμό τον Μιχάλη Ανδριανάκη, επίτιμο έφορο Αρχαιοτήτων, συγγραφέα και πολίτη των Χανίων. Τα Χανιά, η Κρήτη ολόκληρη έχασαν έναν καλό άνθρωπο και έναν σπουδαίο επιστήμονα, ο οποίος γνώριζε σε βάθος την πολιτισμική μας κληρονομιά και αγαπούσε με πάθος τον Τόπο του. Το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης έχασε έναν πολύτιμο φίλο και ανιδιοτελή συμπαραστάτη του. Άξιο τέκνο της Κρήτης ο Μ. Ανδριανάκης την τίμησε και εργάστηκε με αφοσίωση και με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος γι’ αυτήν. Γι’ αυτό και η Κρήτη του εκφράζει σήμερα την ευγνωμοσύνη της. 
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης προστάτευσε, διέσωσε και ανέδειξε τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Κρήτης (μοναστήρια, βυζαντινούς ναούς, βυζαντινές και βενετσιάνικες οχυρώσεις). Εξέφρασε με θάρρος τις απόψεις και τις προτάσεις του με γνώμονα πάντα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Μας άφησε σπουδαίο αρχαιολογικό και συγγραφικό έργο, το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επόμενους ερευνητές. 
Τον τελευταίο καιρό, το προσωπικό του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης ασχολείται με την αναλυτική καταγραφή, ευρετηρίαση και ταξινόμηση του αρχείου της πρώην 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και διαπιστώνει και μέσω αυτών των τεκμηρίων τον αγώνα και το ανυπέρβλητο έργο του Μιχάλη Ανδριανάκη για την προστασία της παλαιάς πόλης των Χανίων, των οχυρώσεων, των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης. Όταν θα ολοκληρωθεί η καταγραφή, θα αφιερώσει την εκδήλωση παρουσίασης του εν λόγω αρχείου στη μνήμη και στο έργο του Μιχάλη Ανδριανάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: