Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ

Παρατηρητές το υπουργείο και ο δήμος στην καταπάτηση του νόμου για την προστασία του οικότοπου

Της Φωτεινής Λαμπρίδη
16 Ιούλ. 2024 
Τι κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε ώστε να προστατευθεί ο οικότοπος Natura στα Φαλάσαρνα Κρήτης; Η υπουργική απόφαση καταπατείται συστηματικά και παρά τις καταγγελίες ούτε ο δήμος ούτε το υπουργείο ανταποκρίνονται ώστε να επιβληθεί η τήρηση του νόμου, όπως λέει επιχειρηματίας στο tvxs.
«Έχω κάνει καταγγελίες σε όλες τις αρμόδιες αρχές για να μάθω αν σε αυτή τη χώρα ο νόμος ισχύει για όλους ή μόνο για κάτι ευσυνείδητους σαν κι εμάς, αλλά απάντηση δεν έχω πάρει από κανέναν. Αλλά που να βρω το δίκιο μου όταν κι ο ίδιος ο δήμος παρανομεί» λέει στο tvxs o κ. Κωνσταντίνος Νταγκουνάκης. Στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, η εξέλιξη των γεγονότων και η απάντηση του δημάρχου Κισάμου Γιώργου Μυλωνάκη.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προστασία του οικότοπου Natura στα Φαλάσαρνα του δήμου Κισσάμου Κρήτης. Η απόφαση (ΥΠΕΝ/ΓΔΙΠΙΙ/95882/1922/19.9.2023 ) όριζε μεταξύ άλλων την απαγόρευση διέλευσης τροχήλατων οχημάτων. Γι’ αυτό το λόγο, οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, έφτιαξαν ειδικά πάρκινγκ για τους πελάτες τους έξω από τον οικότοπο, προκειμένου να τηρήσουν το νόμο αλλά και να προστατεύσουν την περιοχή.
«Η απαγόρευση της στάθμευσης στον οικότοπο NATURA εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται και εκατοντάδες αυτοκίνητα παρκάρουν ακόμα στην έκταση δίπλα στην Παχειά Άμμο, χώρος που θα έπρεπε να είχε κλείσει σύμφωνα με την ΚΥΑ, εξυπηρετώντας συγκεκριμένο επιχειρηματία, του οποίου η επιχείρηση βρίσκεται στην παραλία. Εμείς που τηρούμε το νόμο το πληρώνουμε με άδεια μαγαζιά. Γιατί να κάτσει εδώ ο πελάτης αν μπορεί να φτάσει στην παραλία με το αυτοκίνητο του και να πιει εκεί τον καφέ του» λέει στο tvxs ο κ. Νταγκουνάκης, ο οποίος έκανε την καταγγελία στο δήμο Κισσάμου και στο υπουργείο Περιβάλλοντος στις 16 Ιουνίου αλλά μέχρι σήμερα η κατάσταση παραμένει η ίδια.
Ο επιχειρηματίας περιγράφει τη σημαντικότητα του βιότοπου «Όταν γεννούν οι χελώνες δείχνουμε στους τουρίστες πως να κινούνται για να μη κινδυνεύσουν. Είναι μέρος της φύσης μας που το εκτιμούν πολύ οι επισκέπτες».
Μετά την έκδοση της ΚΥΑ, ο δήμος έκανε το καθήκον του και τοποθέτησε στο σημείο πινακίδες και δύο μπάρες ώστε να μην περνούν τα αυτοκίνητα στη ζώνη Natura.
«Τις ξήλωσαν την επόμενη μέρα. Ενημέρωσα τον δήμο, δεν έκανε απολύτως τίποτα» λέει ο κ. Νταγκουνάκης ο οποίος προσθέτει πως όταν είχε τεθεί σε διαβούλευση ο νόμος στην Περιφέρεια είπε «κάνετε ό,τι θέλετε αλλά σας παρακαλώ να τηρηθεί από όλους».
Το tvxs απεύθυνε το ερώτημα στον δήμαρχο κ. Μυλωνάκη με τηλεφωνική επικοινωνία.
«Είχαμε βάλει μπάρες, τις σπάσανε… είναι και ιδιωτικές περιουσίες εκεί, κάτι πρέπει να κάνουμε» απαντά.
Επισημαίνω ότι είμαστε ήδη στα μέσα Ιουλίου και ο νόμος δεν τηρείται. «Εμείς θα επιβάλλουμε το νόμο, θα το κοιτάξουμε και θα επιβάλλουμε το νόμο» είπε ο δήμαρχος στη σύντομη αυτή επικοινωνία.
«Το θέμα είναι ότι ο δήμος που δεν ελέγχει αν τηρείται ο νόμος παρανομεί κι ο ίδιος. Δυστυχώς και ο δήμος έχει τοποθετήσει δύο γραμμές με ομπρέλες και το φορτηγάκι του δήμου παραβιάζει το νόμο κατεβαίνει στη θάλασσα και ξεφορτώνει ομπρέλες. Ο δήμος ενώ μπορεί να εκμεταλλευτεί μόνο 300 τ.μ. σύμφωνα με το νόμο, εκμεταλλεύεται 1000 για να βάλει τις ομπρέλες του. Άρα ο ίδιος ο δήμος λειτουργεί αθέμιτα απέναντι στις επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες κάνουν τα δικά τους. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς που τηρούμε το νόμο; Να σηκωθούμε να φύγουμε; Να το πάρουμε απόφαση ότι ο νόμος φτιάχνεται για να τον καταπατούν όσοι έχουν πλάτες και να κάνουν χρυσές δουλειές;» διερωτάται ο επιχειρηματίας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: