Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

ΟΛΩΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΣ

 Ένα συμπόσιο για τον Επίκουρο
Γράφει ο Μανώλης Κουφάκης*
Στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε το 14ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας. Επί δέκα τέσσερα συνεχή χρόνια διοργανώνεται στο Γέρακα Αττικής, τόπο καταγωγής του Επίκουρου, από το Δήμο Παλλήνης και τους Φίλους Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης», το κορυφαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός. Στην σημερινή εποχή της συνεχιζόμενης κοινωνικοοικονομικής κρίσης, των αυξανόμενων πολεμικών συρράξεων, του έντονου θρησκευτικού φανατισμού και των άμεσων περιβαλλοντικών απειλών, είναι πράγματι κορυφαίο γεγονός φιλοσοφικά σκεπτόμενοι πολίτες να αναδεικνύουν την ανθρωπιστική και διαφωτιστική φιλοσοφία του Επίκουρου.
Η φετινή διεξαγωγή του Πανελληνίου Συμποσίου Επικούρειας Φιλοσοφίας συνέπεσε με τα 2330 έτη από την ίδρυση της σχολής του Επίκουρου, δηλαδή του Κήπου των Αθηνών, το 306 π.Χ. Η Ελληνιστική εποχή, στην οποία έζησε ο Επίκουρος, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ο Ελληνικός πολιτισμός είχε εξαπλωθεί στην Οικουμένη, η συμπεριφορά των κατά τόπους βασιλέων και των αυλικών τους στόχευε στον εντυπωσιασμό των πολλών, υπήρχε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα που δημιουργούσε ανώφελες επιθυμίες, υπήρχε μεγάλη ρητορική φλυαρία, πολλές φιλοσοφικές απόψεις, πολλές θρησκευτικές και μυθολογικές δοξασίες, καθώς και έντονές πολιτικές και πολεμικές αντιπαραθέσεις.
Όλες τις αντικρουόμενες τάσεις της εποχής του ο Επίκουρος τις αντιμετώπισε με εξαιρετική νηφαλιότητα. Αντιλήφθηκε ότι η ζωή δεν έχει ανάγκη από κενές δοξασίες αλλά από ηρεμία, οπότε χρειαζόταν μια εμπειρική μεθοδολογία γνώσης με κριτήρια αλήθειας, που να στηρίζεται στην αντικειμενική παρατήρηση της Φύσης και στην ελεύθερη σκέψη. Μετέδωσε γενναιόδωρα σε πολλούς τον τρόπο σκέψης και τις γνώσεις του, προσφέροντας στον κάθε άνθρωπο την ευκαιρία να επιλέξει να ζήσει έναν ευδαιμονικό βίο απελευθερώνοντας το νου του από τις ανόητες πολυλογίες, τις υπερφυσικές μυθοπλασίες, την παράλογη δεισιδαιμονία, τις κενές ιδεοληψίες και την ψυχική ανισορροπία.
Είναι πραγματικά παρήγορο, στη σημερινή ζαλισμένη εποχή μας, να μαθαίνεις ότι στη σύγχρονη εκδοχή του στον «Κήπο των Αθηνών», κάθε Πέμπτη, φιλοσοφικά σκεπτόμενοι πολίτες συζητούν πάνω στις αρχές της φιλοσοφίας του Επίκουρου, που προσφέρει μια διαχρονική πνευματική θωράκιση απέναντι στα πανανθρώπινα ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αδιέξοδα, με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, με φρόνηση, αρετή, φιλία και αλληλεγγύη, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς. Το ίδιο γίνεται κάθε Δευτέρα στον «Κήπο Θεσσαλονίκης», αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Είθε κάποτε και στα Χανιά!

(*) Δρ. Μηχανικός
τ. Δ/ντής ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: