Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Η ΚΙΣΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΔΕΛΕΑΡ 200Ε ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΜΗΝΑ

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται αυξήσεις στα επιδόματα άγονων περιοχών, οι οποίες είναι κατακόρυφες για 18 ιατρικές ειδικότητες.
Η ρύθμιση για τις άγονες περιοχές και ειδικότητες εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει το ιατρικό προσωπικό στο δημόσιο σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί ήδη η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να έχουν παράλληλη απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η ευκαιρία να διενεργούν απογευματινές χειρουργικές επεμβάσεις. Ο στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι να μπορούν να έχουν επιπλέον εισόδημα και να μη γυρίζουν την πλάτη στα δημόσια νοσοκομεία.
Έτσι, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι προβληματικές και άγονες περιοχές χωρίζονται σε δυο κατηγορίες
Σε ότι αφορά στην Κρήτη.
Στην κατηγορία Α εντάσσονται:
Σητεία, Τζερμιάδο, Αγ. Νικόλαος, Ιεράπετρα, Νεάπολη, Ρέθυμνο, Κάντανος
Στην κατηγορία Β εντάσσονται:
Σπήλι, Αγ. Φωτεινή, Πέραμα, Κίσαμος, Βάμος.
– Στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β΄ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.
– Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ των ειδικοτήτων: εσωτερικής παθολογίας, γενικής/οικογενειακής ιατρικής, παιδιατρικής, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής, ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής, ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου, κυτταρολογίας, παθολογικής ογκολογίας, καθώς και β) των ειδικοτήτων πνευμονολογίας-φυματιολογίας, νευροχειρουργικής, νευρολογίας, χειρουργικής, χειρουργικής παίδων, χειρουργικής θώρακος και καρδιολογίας που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων, καταβάλλεται επιπλέον μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ και β) οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β’.
– Σήμερα οι ιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1000€ ενώ σε περιοχή κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 500€.
Συνοπτικά, με τη νέα ΚΥΑ που υπεγράφη σήμερα:
(α) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600€ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια από τις 18 ειδικότητες, 7.200€.
(β) Iατροί/οδοντιάτροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400€ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια από τις 18 ειδικότητες 4.800€.

Δεν υπάρχουν σχόλια: