Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Η ΚΡΗΝΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ ΓΩΝΙΑΣ ΚΙΣΑΜΟΥ (1708)

Γράφει ο Μιχάλης Ανδριανάκης
Σε άψογη αρχαϊζουσα (με λίγα ορθογραφικά λάθη του τεχνίτη) η κτητορική επιγραφή της κρήνης που σώζεται απέναντι από την μανιεριστική κύρια είσοδο (1613) της Μονής της Οδηγήτριας (Γωνιάς) στο Κολυμπάρι Κισάμου. Συντάκτης ο αφιερωτής πρώην μητροπολίτης Κρήτης "Κύρ, κυρ Καλλίνικος", που γύρισε στη Μονή της μετανοίας του μετά την παραίτησή του. Το νερό πήγαζε στο ύψωμα πάνω από το νέο συγκρότημα (αρχές 17ου αιώνα), στη θέση που υπάρχει ακόμη το παλιό καθολικό του 14ου αιώνα:
+ΠΗΓΗ ΧΑΡΥΤΟΒΡΥΤΕ ΥΔΩΡ/
ΜΟΙ ΒΛΥΣΟΝ.ΥΔΩΡ ΓΑΡ ΖΟΗΡΟΝ/
ΗΔΙΣΤΟΝ ΠΑΝΤΙ ΓΕΝΗ. ΟΙΚΟΔΟΜΗ/
ΘΟΙ ΔΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ/
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΚΡΗΤΗΣ ΚΥΡ/
ΚΥΡ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ.ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 10/
ΑΨΗ' (1708).
Ενδιαφέρουσα η αρχιτεκτονική της που συνδυάζει το υστερογοτθικό τόξο με μανιεριστικά στοιχεία, τα οποία είχαν περάσει από τα χρόνια της Βενετοκρατίας στη λαϊκή αρχιτεκτονική της Κρήτης και λίγο οθωμανικό μπαρόκ στη μικρή κόγχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: