Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΠΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ 3Δ

Εύτυχον άνδρα                  Αυτή η σκόνη που καλύπτει το Εύτυχο,
καμόντα ανά                      ένα άνδρα ο οποίος μόχθησε για την
πτόλιν η δ' ανά                  πόλη και την Βουλή
βουλάν πολλά                   και κατάφερε πολλά!
δ' αεθλεύσαντ' α
δε κε(κ)ευθε (κόνις)

Τρίτη αίθουσα 1ου ορόφου μια επιτύμβια επιγραφή του 3ου αιώνα που μας λέει οτι στην Κίσαμος υπήρχε βουλή και ο Εύτυχος έκανε και μόχθησε για την πόλη της Κισάμου. 
Περισσότερα στοιχεία για τον Εύτυχο δεν υπάρχουν σίγουρα όμως θα ήταν σημαίνων δημόσιο πρόσωπο της πόλης (υπολογίζω κάτι σαν Δήμαρχος), φυσικά και τότε λειτουργούσαν όπως και σήμερα.. αναγνώρισαν το έργο του, την προσφορά του, σαν ευεργέτη της πόλης, μετά θάνατον.
Εκ των υστέρων αναγνώριση και εκ των υστέρων του αναγνώρισαν και το θρήσκευμα, "Χριστιανός" (ενδεχομένως να ήταν) μιας και χαράχτηκε στο πάνω μέρος της επιγραφής το Χριστόγραμμα ή μονόγραμμα με τα αρχικά ΧΡ.
 - Η Κίσαμος τα επόμενα χρόνια μετά τον σεισμό εγκαταλείφθηκε από τους πλούσιους εμπόρους της μιας και πλέον δεν υπήρχε η οικονομική δύναμη να την ξαναφτιάξουν, αλλά όπως προείπαμε δεν υπήρχαν πλέον λιμάνια για εμπόριο. Έτσι ανακαλύπτουν σήμερα οι αρχαιολόγοι ότι οι πλούσιες επαύλεις του  1ου και 2ου αιώνα τις ξαναχρησιμοποιούν σαν κατοικίες, αλλά χωρίζοντας τώρα τα μεγάλα δωμάτια σε μικρότερα, καταστρέφοντας πολλές φορές και οι ίδιοι τα υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα. Αυτό και μόνο δηλώνει μεγάλη φτώχεια. Δεν κτίζονται νέα σπίτια και τα υπάρχοντα μπαλώνονται προσωρινά και με υλικά που βρίσκουν από τα κατεστραμμένα σπίτια του σεισμού. Η πόλη θα περάσει δύσκολα χρόνια και θα εγκαταλειφθεί στο τέλος από το βάρος των Πειρατικών επιδρομών που σιγά σιγά παρουσιάζονται στην Μεσόγειο τους επόμενους αιώνες.
Η Ιστορία της πόλης για τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεως της καθημερινά εμπλουτίζεται και ενδεχομένως εκτός από το ότι συμπληρώνεται, διορθώνεται μιας και η αρχαιολογική σκαπάνη ανακαλύπτει ακόμα απείραχτα κομμάτια των πρώτων Ρωμαϊκών χρόνων.
Λουτρά - επαύλεις -στρατώνες- διοικητήριο -δρόμους- υδραγωγεία- λιμάνι- νεκροταφείο-έχουν έλθει στο φως ως τώρα... λείπει μόνο τ
ο θέατρο..

Δεν υπάρχουν σχόλια: