Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

ΜΕΡΕΣ ΚΥΠΡΟΥ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974

 Οι «αθέατοι» Ήρωες ήταν μια ομάδα Ελλήνων επίλεκτων καταδρομών που πήγαν στη Κύπρο μυστικά με μια βάρκα το 1964 για να βοηθήσουν την άμυνα της Κύπρου. Δεν ανήκαν ούτε στην Εθνική Φρουρά, ούτε στην ΕΛΔΥΚ, αλλά απευθείας στον στρατηγό Γ. Γρίβα, αρχηγό τότε της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Άμυνας Κύπρου. 
Έκαναν δολιοφθορές σε τουρκοκυπριακά χωριά, έκλεβαν οπλισμό που έφερναν οι Τούρκοι, ανατίναξαν πομπούς του Μπαϊράκ κ.α. Η ομάδα αποδεκατίστηκε στις 31 Ιουλίου 1966 στον Πενταδάκτυλο από την τουρκική αεροπορία. Από τις βόμβες επέζησαν μόνο δύο, οι Διονύσης Πατεράκης και Κ. Αλεξίου, ο οποίος πέθανε στην Ελλάδα το 2009. Οι «αθέατοι» καταδρομείς είχαν ανατινάξει εγκαταστάσεις του Μπαϊράκ ως αντίποινα για την δολοφονία ενός εκ των 8 της ομάδος μετά από προδοσία Άγγλων πρακτόρων. 
Πατεράκης και Αλεξίου έμειναν 48 μέρες κρυμμένοι σε μια σπηλιά και μετά τους βρήκε ένας καλόγερος από το Μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά. 
Στην Κύπρο έχει ανεγερθεί μνημείο με τα ονόματα των «αθέατων» καταδρομέων στο χωριό Ασγάτα.
Ο Διονύσης είναι μια ιστορία μόνος του σήμερα ζει εδώ στην Κίσαμο.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Επιτελους αρχιζουν να αναγνωριζονται και οί στον τόπο τους!!!...Εστω και με καθυστερηση 54 ετων η Ιστορία εστω και με μικρα δειλά βηματα αρχίζει να ξετυλίγει το κουβαρι της στην συνείδηση των νεοτερων Ελλήνων....καιρος να μαθουν και οί νεοτεροι οτι η Κυπρος ποτε δεν ηταν μακρά της Ελλάδος..καί οτι οσο υπάρχουν Ελληνόψυχοι η ελπίδα δέν πεθαίνει!!!!!