Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ;

Ο Εμμανουήλ Σκαλίδης γεννήθηκε το 1818 στα Περιβόλια Κισάμου (σύμφωνα με άλλη εκδοχή γεννήθηκε στα Κύθηρα όπου είχε καταφύγει η οικογένειά του μετά την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης) και το 1841 συμμετείχε ως απλός μαχητής στην κρητική επανάσταση εκείνου του έτους. Μάλιστα, διακρίθηκε για την ανδρεία που έδειξε σε μάχη που διεξήχθη στο Πρόβαρμα Αποκορώνου. Αργότερα έλαβε μέρος και στην επανάσταση του 1858, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του καπετάνιου της επαρχίας Κισάμου, έπειτα από εκλογή του στο Έλος Ιναχωρίου. Μετά την αποτυχία της εξέγερσης, στην οποία ο ίδιος είχε σημαντικό ρόλο, βρήκε καταφύγιο στο ελληνικό βασίλειο.
-Αυτά είναι τα γνωστά τα χιλιοδιαβασμένα και αυτά που οι ιστορικοί και ερευνητές πιάνουν στο στόμα τους κατά την αναφορά του ονόματος του. Σε εκδήλωση στην Χρυσοσκαλίτισσα και πάνω σε άσχετο θέμα αναφέρθηκε σαν γενέτειρα του Αναγνώστη Σκαλίδη τα όμορφα Περβόλια όπου υπάρχει και ο σχετικός ανδριάντας του, το μουσείο του, αλλά και το μνήμα του, μετά την μεταφορά των οστών απο Αθήνα όπου πρωτοθάφτηκε. Όμως μια μερίδα ανθρώπων υποστηρίζουν σήμερα οτι τόπος (χωριό) γέννησης του ο Αερινός. Δεν ξέρω αν θα ξεσπάσει βεντέτα τα επόμενα χρόνια για το θέμα, ούτε ποιο είναι το σωστό, μιας και Σκαλίδηδες υπάρχουν σε όλα τα χωριά του Ιναχωρίου,  αλλά καλό είναι να τεκμηριωθεί αυτό και να μην διαιωνίζεται σαν μη αυταπόδεικτο δημιουργώντας κακή εντύπωση σε "ξένους" που ακούνε για πρώτη φορά να διεκδικούν την γέννηση του μεγάλου επαναστάτη και Οπλαρχηγού της Κισάμου. Πάντως στα Εννιά χωριά γεννήθηκε αυτό είναι σίγουρο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: