Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΘΗ 13ου αι

 Στη συνοικία Βαϊδιανά, μέσα στο Βάθη (Κούνενι), βρίσκεται ή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 13ου αιώνα, τραπεζοειδούς μορφής. Η φθορά των τοιχογραφιών, ήταν σημαντική μιας και είχε καταρρεύσει η μια καμάρα. Η επιγραφή με την χρονολογία είναι  στο κέντρο της κόγχης του Ιερού, αμέσως κάτω από την Παναγία, διαστάσεων 0,30 Χ 0,17 μ., με μαύρα γράμματα, ύψους 4 εκ., σε άσπρο φόντο, έχει χρονολογία, από κτίσεως κόσμου, 6792 (1284 μ.Χ)
 Συντηρήθηκε από την 28η εφορία Βυζαντινών και σήμερα αποτελεί ένα καλό θρησκευτικό μνημείο. Είναι πολύ ενδιαφέρον οι Άγιοι που υπάρχουν στις τοιχογραφίες μιας και τα ονόματα τους δεν είναι συνηθισμένα.
Άγιος Ακίνδυνος, Άγιος Πηγάσιος, Άγιος Αφθόνιος, Άγιος Υπάτιος, Άγιος Ανεμπόδιστος. Η τοιχογραφία με τον Άγιο Γεώργιο έφιππο είναι σε κακή κατάσταση και δεν διακρίνεται.
 Ακόμα ο Ιησούς κάτω από την Παναγία στην κόγχη του ιερού αναφέρεται Εμμανουήλ (κρητική γραφή)  
Ο Άγιος Ευστάθιος και ο Άγιος Ανδρόνικος με στρατιωτικές λόγχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: