Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ

.... με τον πολιτιστικό σύλλογο της Μαρτυρικής Μαλάθυρου
     Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (ΕΠΟΦΕΚ)  θεωρώντας απαραίτητη την επικοινωνία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους αποφάσισε μετά από σχετική πρόσκληση να κόψει την πίτα της για το νέο έτος, 2019, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαρτυρικής Μαλαθύρου. Η κοπή της πίτας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019 στο δημοτικό σχολείο Μαλαθύρου και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
     Αρχικά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλαθύρου, κ. Μπαμπουνάκης Νικόλαος. Καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους και προσφώνησε τα  τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης, τα οποία ήταν ο Σπύρος Δαράκης, παλιός κοινοτάρχης της Μαλαθύρου - πρώην Δήμαρχος του Δήμου Μυθήμνης και ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης, ποδηλάτης και πρωταθλητής Ελλάδος στην ποδηλασία, και οι δύο καταγόμενοι από την Μαρτυρική Μαλάθυρο.
     Έπειτα στο βήμα ανέβηκε ο κ. Μπομπολάκης  Νικόλαος, πρώην δήμαρχος Βουκολιών. Αναφέρθηκε στην ύψιστη σημασία της τίμησης ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά με το έργο τους στον τόπο τους, καταδεικνύοντας έτσι την σημασία της τίμησης του κ Δαράκη. Μίλησε για τον κοινό αγώνα που έκανε με τον κ Δαράκη, με την ιδιότητα του δημάρχου, ώστε να καταφέρουν από κοινού να επιλύσουν σοβαρά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής δικαιοδοσίας τους. Ευχήθηκε προσωπικά στον κ Δαράκη καλή επιτυχία σε ό,τι κάνει στο μέλλον για το καλό του τόπου του και έδωσε θερμά συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαλαθύρου και στην Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. για το έργο τους. Τέλος αναφέρθηκε στον τιμώμενο αθλητή, κ. Τζωρτζάκη και στην σημασία της βράβευσής του από το χωριό.
     Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Κουνελάκης Στέλιος, .....
.....πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., ο οποίος με την σειρά του ευχαρίστησε τον Π.Σ. Μαλαθύρου για την πρόσκληση της κοπής της πίτας από κοινού, κίνηση η οποία συνάδει με την προσπάθεια της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. να αποκεντρώσει τις εκδηλώσεις της, ώστε να έρθει σε αμεσότερη επαφή με τους τοπικούς συλλόγους- μέλη της. Αναφέρθηκε κι αυτός στα τιμώμενα πρόσωπα, κ Δαράκη και Τζωρτζάκη και εξήρε την σημασία της τίμησής τους. Τέλος τόνισε τον ρόλο της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., ο οποίος είναι  η συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους και ο συντονισμός του έργου τους. Έκλεισε με ευχές για την νέα χρονιά.
     Στο βήμα αμέσως μετά ανέβηκαν διαδοχικά ο Εφημέριος της Μαλαθύρου, κ. Ηλιάκης Νικόλαος, ο Ιερέας κ. Κουμής Αντώνιος και ο κ. Μυλωνάκης Γεώργιος, πρώην δήμαρχος Κισάμου, οι οποίο μίλησαν για την σημασία της βράβευσης των τιμώμενων προσώπων, που ξεχωρίζουν για το έργο τους και αναφέρθηκαν στο έργο του Π.Σ. Μαρτυρικής Μαλαθύρου.
     Στο βήμα ανέβηκαν μετά ο κ. Μπαμπουνάκης και έπειτα ο κ. Κουμής Ελευθέριος, οι οποίοι μίλησαν αναλυτικά για το έργο και την προσφορά του Π.Σ. Μαλαθύρου στην περιοχή και εξήραν  την σημασία του εθελοντισμού και της συμμετοχής των χωριανών στην δραστηριότητα του συλλόγου.
     Την βράβευση του κ Τζωρτζάκη προλόγισε ο θείος του αθλητή, κ Νεγρεπόντης Βασίλειος, ο οποίος αναφέρθηκε στον μεγάλο αγώνα του ανιψιού του, για να κατακτήσει την κορυφή και την τιμή που κάνει στο χωριό, εκπροσωπώντας το σε ολόκληρη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο κ Τζωρτζάκης με την σειρά του ευχαρίστησε τον Π.Σ. Μαλαθύρου για την ύψιστη τιμή της βράβευσής του και μίλησε για τους ποδηλατικούς αγώνες, που διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Μαλάθυρο και διαφημίζουν το χωριό σε ολόκληρη την Κρήτη και όχι μόνο.
   Ο κ. Κουμάκης Νεκτάριος αμέσως μετά πήρε τον λόγο και προλόγισε τον τιμώμενο κ. Δαράκη, αναφερόμενος στα βασικά βιογραφικά στοιχεία του. Γεννήθηκε το 1959 και το 1982, σε ηλικία μόλις 23 ετών, εκλέγεται πρόεδρος της κοινότητας Μαλαθύρου. Έγινε έτσι ο νεώτερος πρόεδρος κοινότητας πανελληνίως. Έκτοτε ανελλιπώς εκλεγόταν πρόεδρος της κοινότητας με αποκορύφωμα της καριέρας του την εκλογή του ως δήμαρχος Μυθήμνης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. Δήμων και Κοινοτήτων Χανίων για δύο 4ετίες, μέλος του Δ.Σ. Νοσοκομείου Χανίων, μέλος του Δ.Σ. Ένωσης Κολυμβαρίου και συμμετείχε ενεργά σε αρκετές ακόμα ενώσεις και συλλόγους. Ο κ. Κουμάκης ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο έργο του κ Δαράκη, την αναφορά στο οποίο χώρισε σε τέσσερις άξονες:
Έργα υποδομής για την κοινότητα Μαλαθύρου, όπως επέκταση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου, δημιουργία κοινοτικού γραφείου, τηλεφωνικό κέντρο Ο.Τ.Ε., επέκταση δικτύου Δ.Ε.Η. και ύδρευσης - άρδευσης, γεώτρηση κλπ..
Ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του χωριού και της ευρύτερης περιοχής. Στοχευμένες ενέργειές του στον τομέα αυτό ήταν η ανάδειξη Φυσιολατρικής Διαδρομής και του Βυζαντινού Κάστρου της Μαλαθύρου και το σημαντικότερο η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης του χωριού ως Μαρτυρικού, εξαιτίας της μαζικής εκτέλεσης των κατοίκων του από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις, το 1944. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας καθιερώθηκε με δικές του ενέργειες Διήμερο Εκδηλώσεων Μνήμης για τους Εκτελεσθέντες και δημιουργήθηκε Μνημείο στον τόπο εκτέλεσης τους.
Καλλιέργεια κλίματος ομοψυχίας και συνεργασίας ανάμεσα στους κατοίκους της Μαλαθύρου.
Το έργο του ως δήμαρχος Μυθήμνης, όπως διενέργεια γεωτρήσεων, έργα ύδρευσης – άρδευσης, έργα οδοποιίας, αποκομιδή απορριμμάτων, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, παράκαμψη Τοπολίων κλπ.
      Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κουμάκης ευχαρίστησε εκ μέρους του χωριού τον κ Δαράκη για το σύνολο του έργου του.
      Ο κ. Δαράκης πήρε τον λόγο και εξέφρασε την βαθιά συγκίνησή του για την πρωτοβουλία της βράβευσής του. Αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία του έργου των προκατόχων του, πολλοί από τους οποίους δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας ως αυθεντία τα λόγια μεγάλων πνευματικών ανθρώπων του παρελθόντος, όπως του Αριστοτέλη και του Καζαντζάκη εξήρε την αναγκαιότητα της ενεργού συμμετοχής όλων των πολιτών. Ο ίδιος τόνισε ότι πάντα έδρασε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και αναφέρθηκε στις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της θητείας του, ως τοπικός άρχοντας. Έκλεισε την ομιλία του κάνοντας λόγο για την διαφύλαξη των τοπικών φορέων ως «κύτταρο ζωής», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και απευθύνοντας ευχαριστίες σε όλους.
     Η κοινή εκδήλωση της κοπής της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρτυρικής Μαλαθύρου και Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ. στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα προς όλους τους παρευρισκομένους.
Το Προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο εύχεται σε όλους τους αποδέκτες υγεία, ευτυχία και ειρήνη για το 2019 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: