Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Το ταξίδι του Gerard Gierlinski στην Κρήτη το 2002 προοριζόταν να είναι μια ρομαντική απόδραση για τον ίδιο και τη φίλη του. Αλλά κατέληξε να γίνει πολύ πιο σημαντικός προορισμός - οδηγώντας σε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την ιστορία της ανθρώπινης φυλής.
Ήταν η πρώτη φορά ο Gierlinski έφτανε στην Κρήτη, ένα δημοφιλή προορισμό διακοπών για τους Πολωνούς. Ο ίδιος και ο συνεργάτης του, ο Beata Piechik, ήταν εκεί για να περπατήσουν τις αμμώδεις παραλίες, να κολυμπήσουν στη Μεσόγειο και να απολαύσουν φαγητό και κρασί στο ήσυχο τουριστικό χωριό της Κισάμου (Τράχιλας), το οποίο είναι γεμάτο με μικρά σπίτια και μερικά ξενοδοχεία.
Είναι μια εκπληκτική, όμορφη περιοχή", θυμάται ο Gierlinski στα αγγλικά με πολωνικά άγγιγμα. Αλλά ως παλαιοντολόγος στο Πολωνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο Gierlinski ήταν επίσης έτοιμος να καταγράψει τυχόν ανακαλύψεις που θα μπορούσε να κάνει.
"Έχω πάντα έτοιμα - ακόμα και στις διακοπές - ένα σφυρί, μια φωτογραφική μηχανή και ένα GPS", είπε. Έτσι, όταν είδε ένα περίεργο αποτύπωμα σε ένα βράχο κατά μήκος της παραλίας, ήταν έτοιμος.
Ήταν γύρω στο μεσημέρι και το ηλιακό φως ήταν πολύ σκληρό για να μπορέσει να δει όλες τις λεπτομέρειες των εντυπώσεων - αλλά θα μπορούσε να πει αμέσως ότι δεν ήταν κομμάτια δεινοσαύρων. Πήρε αρκετές φωτογραφίες και βασικά, έπιασε τις συντεταγμένες του GPS, έτσι ώστε να βρει τον τόπο και πάλι.
Τελικά επέστρεψαν στο σπίτι τους από τις ειδυλλιακές διακοπές τους, αλλά ο Gierlinski δεν μπορούσε να βγάλει αυτά τα σχέδια από το κεφάλι του. Για οκτώ χρόνια, αναρωτιόταν γι 'αυτούς. Το 2010, βρήκε μια καλή συμφωνία σε ένα πακέτο all-inclusive και επέστρεψε στην Κρήτη - και αισθάνθηκε υποχρεωμένος να επιστρέψει στο σημείο αυτό.... Όταν έφθασαν στο Τράχηλο τον Νοέμβριο του 2010 και άρχισαν να καθαρίζουν την επιφάνεια της πλάκας πετρωμάτων, συνειδητοποίησαν ότι ήταν ενσωματωμένο όχι με ένα ή δύο αλλά με δεκάδες απολιθωμένα ίχνη - ρηχές εντυπώσεις που άφησαν στην άμμο πολύ καιρό που αργότερα σκληρύνθηκαν σε βράχο..... το αποτέλεσμα το ξέρουμε, αποτυπώματα ανθρωπίνου είδους ηλικίας 5.7 εκατομμυρίων χρόνων. 
Τον Μάρτιο θα βρεθεί στην περιοχή μας ένα Γερμανικό τηλεοπτικό συνεργείο όπου θα γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με την ανακάλυψη αυτή. 
Μια καλή διαφήμιση για την περιοχή μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: