Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!!!

 Δυο πολύ ωραίες φωτογραφίες της σήραγγας των Τοπολίων απο ψηλά.
Η "σήραγγα των Τοπολίων" απο λάθος αναφέρεται σε μερικά βιβλία οτι την κατασκεύασαν οι Γερμανοί το 1941!! Μέγα λάθος!!
Αδιάψευστος μάρτυρας η παραπάνω σπάνια φωτογραφία του 1933 που φαίνεται ότι ακόμα και εκείνα τα χρόνια αποτελούσε αξιοθέατο για τους πολίτες. Η σήραγγα λένε ότι κατασκευάστηκε με κονδύλια που πήρε ο Τοπολιανός βουλευτής και επιστήθιος φίλος του Βενιζέλου, Μαρκαντώνης* για άλλο έργο, αλλά αυτός τα χρησιμοποίησε για να ανοίξει την σήραγγα. 
*Φωτο κάτω ο Μαρκαντώνης (άκης) πρώτος αριστερα με στην Έλενα Βενιζέλου, τον Πλαστήρα, τον Περιστερά με τις βράκες στα Τοπόλια. 
Πάντως οι Γερμανοί κατακτητές έκαναν κάποιες μετατροπές στην σήραγγα, την έσκαψαν εσωτερικά ώστε να ψηλώσει το άνοιγμα της ώστε να περνάνε τα ναζιστικά καμιόνια προς τα Εννιά Χωριά και το Σέλινο.
Οι πληροφορίες για την κατασκευή της είναι ολίγον συγκεχυμένες βέβαια και άλλοι λένε ότι την έσκαψαν ντόπιοι εργάτες και άλλοι λένε ότι επί Βενιζέλου έφεραν αιχμαλώτους απο τα βόρεια. (κάπου στην μέση η αλήθεια)
Η σήραγγα είναι ένα απο τα μνημεία της περιοχής μας και πρέπει να διαφυλαχτεί όσο και να αναδειχτεί πάση θυσία, τοποθετώντας σε επίκαιρα σημεία παλαιές φωτογραφίες και γράφοντας σε πινακίδες την ιστορία της. Είναι πέρασμα χιλιάδων τουριστών και χρειάζεται να αναδειχτεί περισσότερο. 

1 σχόλιο:

Παπαδογιαννάκης Απόστολος Τοπόλια Κισάμου Χανίων Κρήτης είπε...

Ο παππούς μου 6 χρόνων πηγενε νερό στους εργαζόμενους και στα 10 του και μετά δούλευε ως βοηθός και μέχρι τέλος του έργου, και στον πόλεμο με 4 παιδιά έμεναν στο σπήλαιο του αγ.Κωσταντίνου που βρίσκεται κάτω από την σύριγγα!!!