Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

ΛΥΠΗΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ..ΔΙΧΩΣ ΛΥΣΗ ΩΣ ΤΩΡΑ

 Το ημερολόγιο του συλλόγου προβολής Κισάμου "Η Γραμβούσα" που φέτος ήταν αφιερωμένο όπως και πέρυσι στις Ενετικές επαύλεις της Κισάμου είναι  δουλειά της συμπολίτισσας μας αρχιτέκτονας Νεκταρίας Λαινάκη. Η Νεκταρία μέσα στα τόσα που έχει κάνει, βρήκε ώρα και επισκέφτηκε χωριά και γειτονιές ψάχνοντας αυτό το διαφορετικό που έχουν τα Βενετσιάνικα σπίτια και αφού το κατέγραψε μας το παρουσίασε  δυο χρονιές (σίγουρα θα χρειαστούν και άλλες) μέσα απο τα ημερολόγια του συλλόγου προβολής Κισάμου.
Η αλήθεια είναι οτι η προσπάθεια της αυτή θα μας ικανοποιούσε περισσότερο, αν βρισκόταν και η χρυσή τομή ώστε μεγάλος αριθμός απο αυτά τα υπέροχα αρχοντόσπιτα να μπορούσαν να συντηρηθούν και να γίνουν πολιτιστικά κέντρα σε κάθε χωριό. Καλάθενες με την Ροτόντα, Βίλα Τρεβιζάν στο Κόκκινο Μετόχι, Χαρβάτα, ο Πύργος στο Νιο Χωριό, στα Ροδοπού η έπαυλη, στα Τοπόλια και τόσες άλλες που υπάρχουν και δυστυχώς θρουλούνε οι περισσότερες μέρα με την μέρα.  
Πρόβλημα το ιδιοκτησιακό, πολλοί ιδιοκτήτες, δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους, αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε η αρχαιολογία να παρέμβει, ούτε ο δήμος (έχουν γίνει προσπάθειες επί δημαρχίας Μυλωνάκη στην Villa Trevizan) να βρει τους πάνω απο 40-50 ιδιοκτήτες της κάθε έπαυλης. Το αποτέλεσμα το ξέρουμε, ρημάζουν και συν το χρόνο γίνονται ένας σωρός πέτρες γεμάτες όμως ιστορία αναμνήσεις και .... επιγραφές. Ποιος κερδίζει άραγε απο αυτήν την αδιαφορία; Κανείς και περισσότερο οι ιδιοκτήτες που με το νέο καθεστώς δεν μπορούν πλέον να πουλήσουν, να επισκευάσουν, να ξανακτίσουν αφού τότε μπορεί να επέμβει η αρχαιολογία. Λύση να μπουν σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που μάλλον υπήρχε και ίσως θα υπάρξει στο μέλλον, απλά χρειάζεται κυνήγι και ενημέρωση... μια καλή ενημέρωση προς τους ιδιοκτήτες οτι αυτό που κάνουν με την αδιαφορία τους δεν είναι καλό για κανένα.
Πριν κάμποσα χρόνια υπήρχε η ανταλλαγή οικοπέδων απο την τράπεζα γης του Δήμου, δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα οικόπεδα στην τράπεζα γης αλλά αυτό θα μπορούσε να ήταν μια καλή λύση!! Σου δίνω, μου δίνεις... και μάλιστα σου δίνω κάτι που είναι καθαρό και οικοδομήσιμο. 
Λέω πάλι εγώ!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: