Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΟΥΣ

Το ΕΛΟΣ η γενέτειρά μου, όπου συνεχίζω να επισκέπτομαι σχεδόν κάθε βδομάδα παρόλο που δε μένω εκεί μόνιμα, είναι ένα ορεινό χωριό των ΧΑΝΙΩΝ στο οποίο λειτουργεί ένα τριτάξιο Δημοτικό Σχολείο και ένα Νηπιαγωγείο στο οποίο έρχονται τα παιδιά από οκτώ τοπικές κοινότητες, που έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί, από τη γύρω περιοχή. Το χωριό απέχει από τα Χανιά περίπου 60 χιλιόμετρα με το μισό δρόμο επαρχιακό. Το σχολείο καλώς ή κακώς είχε χαρακτηριστεί τα προηγούμενα χρόνια ως δυσπρόσιτο, διότι ήταν δύσκολο να βρεθεί εκπαιδευτικός να θέλει να τοποθετηθεί εκεί και να πηγαινοέρχεται κάθε μέρα 60 χιλιόμετρα. Το μόνο κίνητρο ήταν τα επί πλέον μόρια που έπαιρναν εκεί οι υπηρετούντες. Δύο κοντινά σχολεία επίσης το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο ΚΑΝΔΑΝΟΥ που απέχουν περίπου 15 χιλιόμετρα είχαν χαρακτηριστεί και αυτά ως δυσπρόσιτα. Όλα αυτά τα σχολεία φέτος αποχαρακτηρίστηκαν από δυσπρόσιτα. Δεν σχολιάζω αν αυτό είναι σωστό ή λάθος ή αν εξυπηρετεί το ευρύτερο συμφέρον. Μετά από λίγο όμως και μετά το γεύμα που παρατέθηκε στον πρωθυπουργό και τους τοπικούς Υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΑΝΔΑΝΟ όταν επισκέφτηκε το Νομό ΧΑΝΙΩΝ με ειδική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας τα σχολεία της ΚΑΝΔΑΝΟΥ επανήλθαν στο καθεστώς των δυσπρόσιτων με αποτέλεσμα να αρχίσουν να λειτουργούν ικανοποιητικά, ενώ το σχολείο του ΕΛΟΥΣ έχει αλλάξει μέχρι τώρα πολλούς εκπαιδευτικούς και ουσιαστικά υπολειτουργεί. Πού να το ξέρουμε να κάναμε το τραπέζι κι εμείς στο ΕΛΟΣ. 
Κύριε Υπουργέ της Παιδείας αφού δεν επιμένετε στην εφαρμογή της απόφασης που ο ίδιος πήρατε και κάνετε το ρουσφέτι του πρωθυπουργού κάντετο τουλάχιστον και για ένα σχολείο ακόμη που ανήκει στην ίδια κατηγορία και είναι δίπλα να φανεί ότι ενδιαφέρεστε εξ ίσου για όλα τα ελληνόπουλα της περιοχής. Αλλά ούτε μέχρι τα αυτονόητα δεν φτάνουν οι ικανότητές των συμβούλων σας.
Κώστας Μουντάκης









Δεν υπάρχουν σχόλια: