Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

ΓΙΟΡΤΕΣ ΡΟΚΚΑΣ 2017 15 ΜΕΡΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ...

Οι εκπλήξεις που σας λέγαμε οτι ετοιμάζουν φέτος στην Ρόκκα... αλλά περιμέναμε να το ανακοινώσουν πρώτα οι διοργανωτές....
Αναλυτικό Πρόγραμμα:
24 Ιουλίου - 7 Αυγούστου 2017 (κύκλος νέας σελήνης)
Δευτέρα 24 Ιουλίου/ Πλατεία Ρόκκας / Μουσική
20:00 / Επίσημη έναρξη Γιορτών Ρόκκας με τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών. Παρουσίαση προγράμματος και εργαστηρίων. Έκθεση τοπικών προϊόντων.
21:30 / Μουσική έναρξη με παραδοσιακά τραγούδια από την Τζωρτζίνα Τσοντάκη και το Νικόλαο Σταματάκη.
Μουσική βραδιά με τον Ψαραντώνη και τον Ψαρογιώργη. Μαζί τους ο Γιάννης Παπατζανής κι ο Γιάννης Πολυχρονάκης.
Ο Ψαραντώνης κι ο Ψαρογιώργης, οι δυο αυτοί κορυφαίοι μουσικοί παγκόσμιας εμβέλειας συμπράττουν επί σκηνής σε μια ιστορικής σημασίας περιοχή για την Κρήτη και τη μουσική της. Ερμηνεύουν με τον χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο τρόπο τους, δικές τους συνθέσεις και επιλογές από την μουσική παράδοση. Μαζί τους ο Γιάννης Παπατζανής στα κρουστά και ο Γιάννης Πολυχρονάκης στο κόντρα μπάσο.
23:30 / Στο τέλος της βραδιάς ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης θα διοργανώσει παρατήρηση του νέου φεγγαριού και τ’ουρανού με τηλεσκόπια στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας.
Τετάρτη 26 Ιουλίου / Κερά / Θέατρο
19:00 / Δράσεις για παιδιά. Έναρξη και εγγραφές παιδικών εικαστικών εργαστηρίων με τον συντονισμό της Σχολικής Συμβούλου Μαρίας Δρακάκη.
20:30 / Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Χανίων
Το Μουσικό Σχολείο Χανίων έχει κατακτήσει υψηλές θέσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς συναντήσεις και έχει συμμετάσχει σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα τεχνών και επιστημών. Αναπτύσσει επίσης έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα στην περιοχή.
21:30 / Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του William Shakespeare από την Εταιρεία Θεάτρου Θέση
Το κλασικό έργο του William Shakespeare, μεταφράζεται και διασκευάζεται από την ομάδα. Οι πέντε ηθοποιοί, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, μάσκες, ζωντανή μουσική, στοιχεία παντομίμας και αυτοσχεδιασμούς υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου. Με χιούμορ, απλότητα, ευθύτητα και σεβασμό στη γλώσσα του ποιητή συνθέτουν μια παράσταση γεμάτη έρωτα, κωμικοτραγικές καταστάσεις, μαγεία, ξωτικά και ανθρώπινη αφέλεια. Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας είναι ένα έργο που εύκολα γοητεύει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Ο συγγραφέας συμπλέκει έντεχνα τον κόσμο του παραμυθιού με τον αληθινό κόσμο. Νεράιδες και ξωτικά συνομιλούν με τους ανθρώπους της καθημερινής ζωής και τα μπερδέματα δεν αργούν να συμβούν…
Δευτέρα 31 Ιουλίου / Πλατεία Ρόκκας / Μουσική
20:00 / Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο και στα γραφικά στενά της Ρόκκας
21:00 / Το χωριό τραγουδάει παρέα με τους «Καθ’ ώδων»
Οι Καθ’ωδών είναι μια μικτή μουσική παρέα, που ιδρύθηκε στα Χανιά το 2015, από τον Χανιώτη μουσικό Ιωάννη Γιαννακάκη, με έδρα το -κατ’ ευγενική παραχώρηση φιλοξενίας- κτίριο του ιστορικού 2ου Γυμνασίου Χανίων. Σήμερα η μουσική παρέα αριθμεί 54 ενήλικα μέλη, τραγουδιστές και μουσικούς (κατά συντριπτική πλειοψηφία καθηγητές/τριες μέσης εκπαίδευσης) και 6 ανήλικα μέλη. Οι μουσικές γνώσεις δεν είναι προαπαιτούμενο, αντίθετα με την αγάπη για τη μουσική, τη διάθεση για συνεργασία και το όραμα για πολιτιστική προσφορά στο σύνολο μουσικούς (κατά συντριπτική πλειοψηφία καθηγητές/τριες μέσης εκπαίδευσης) και 6 ανήλικα μέλη. Η ονομασία «καθ’ ωδών» προέκυψε ως μία φυσική σύνθεση των στοιχείων την υπαίθριας μουσικής δράσης στην οποία στοχεύουν αλλά και του ομαδικού τραγουδιού το οποίο υπηρετούν. Στις Γιορτές Ρόκκας θα παρουσιάσουν τα τραγούδια του δίσκου «Ο Δρόμος» των Μίμη Πλέσσα -Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Τετάρτη 2 Αυγούστου / Κερά / Θέατρο
Έκθεση τοπικών προϊόντων
21:30 / Η Ομάδα Θεάτρου Ιδέα την παράσταση «Το Δέντρο του Οιδίποδα».
Ένα μεθυστικό πανηγύρι πάνω στην υπέροχη ιστορία του Οιδίποδα. Μια μυσταγωγία που αναζητά τις βαθιές, χοϊκές, αιμάτινες ρίζες. Τις δικές μας ρίζες. Οι ηθοποιοί για ένα μεγάλο μέρος της παράστασης αιωρούνται σε πανιά, καταβροχθίζουν άπληστα τον εναέριο χώρο του θεάτρου. Πίσω από αυτές τις εναέριες δράσεις κρύβεται μια απλή αρχή: ο τραγικός ήρωας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μαριονέτα στα χέρια των θεών... Επτά ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης, ως μουσικός επί σκηνής, σκαρφαλώνουν το δέντρο του Οιδίποδα ξεκινώντας απ' την εποχή του Κάδμου, την ίδρυση της Θήβας, την αρχή του Ανθρώπου. Ένας 7μελής χορός σε μια αρχέγονη μοναξιά, σ' έναν ου-τόπο, σκαρώνει μια αφηγηματική τελετή προσκαλώντας όλους τους ήρωες να περιπλανηθούν μαζί με το τραγικό τους φορτίο άλλοτε σε ερήμους, άλλοτε στα ερείπια του Οίκου τους, άλλοτε σε κάποιο ρημαγμένο τσίρκο κι άλλοτε σ' αυτήν την ίδια τη θεατρική αίθουσα.
Σάββατο 5 Αυγούστου / Ρόκκα & Κερά / Εικαστικά
9:00 / Οργανωμένη εξόρμηση στο φαράγγι της Ρόκκας
21:00 Παρουσίαση Γλυπτών και Στεφάνων από τους συμμετέχοντες στο εργαστήρια της γλύπτριας Ασπασίας Παπαδοπεράκη.
Η Ασπασία Παπαδοπεράκη είναι γλύπτρια. Γεννήθηκε το 1942 στην περιοχή της Κνωσσού. Σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ 1966-72 με πρώτη υποτροφία του ΙΚΥ και καθηγητές τους: Καλαμαρά, και σκηνογραφία με τον Βασιλειάδη. Από το 1975 μέχρι το 1978 με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ φοίτησε στην Beaux Arts του Παρισιού, με δασκάλους τους Gilli και Cesar και σκηνογραφία στο Θέατρο της Vencennes. Χρησιμοποιεί για τη Γλυπτική της στοιχεία από τις μελέτες της στην ανθρώπινη φιγούρα και από την αιγαιοπελαγίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική και την αρχαϊκή γλυπτική. Μελέτες της έχουν δημοσιευτεί σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά (Αρχαιολογία, Εικαστικά, Διπλή Εικόνα, Τέχνη και Λόγος κ.α.) και έχει λάβει μέρος σε Παγκόσμια και Πανελλήνια Συμπόσια και Συνέδρια. Έχει κάνει σκηνικά, μάσκες και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις. Στο θέατρο έχει συνεργαστεί με τον Γιάννη Τσαρούχη, Β. Νικολαΐδη, τον Γ. Χατζηδάκη, την Θ. Κίττου, το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου. Έχει υπό έκδοση τα βιβλία: "Ο θησαυρός των Σιφνίων", "Η ιστορία της ανθρώπινης φιγούρας", "Τα μέτρα μέτρησης και το ανθρώπινο σώμα".
Δευτέρα 7 Αυγούστου Πανσέληνος / Αρχαιολογικός χώρος Ρόκκας / Μουσική
Από νωρίς το απόγευμα θα στηθεί στην πλατεία της Ρόκκας μια μεγάλη γιορτή για την υποδοχή των θεατών και ταυτόχρονη προβολή των μέχρι εκείνη τη μέρα δράσεων και προετοιμασιών. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στα στενά του χωριού, να παρατηρήσουν τα εικαστικά έργα, να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα.
21:00 / Κορύφωση εκδηλώσεων
Συμφωνική Συναυλία με την Σοπράνο Myrtò Papatanasiu και τον Μπάσο Christophoros Stamboglis. ΑΣΟΝ - Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. Διευθύνει ο Παύλος Σεργίου. Θα παρουσιαστούν Άριες από Όπερες και η 3η συμφωνία Μπετόβεν (Eroica).
Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων – ΑΣΟΝ. Αποκλειστικός της σκοπός η εκπαίδευση των νέων μουσικών. Ο ομώνυμος, μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος σύλλογος-φορέας της ιδρύθηκε το 1998 από μέλη της ΚΟΑ, γονείς, καθηγητές Ωδείων, συνθέτες και πανεπιστημιακούς. Στην ΑΣΟΝ παίζουν μαθητές και μαθήτριες από σχεδόν όλα τα Ωδεία του Λεκανοπεδίου και από Λουτράκι, Κόρινθο, Λαμία, Σύρο, Πάτρα κ.λ.π. Μουσικός της διευθυντής είναι από την ίδρυσή της ο Παύλος Σεργίου. ΄Επαιξε στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στην ΕΛΣ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Κέντρο Πολιτισμού ΄Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στα Παν/μια Αθηνών, Πατρών και Αριστοτέλειο, σε πολλά σχολεία και σε δημοτικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα περισσότερες από 220 συναυλίες (Μάϊος 2017). Παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση πολλά ελληνικά και ξένα έργα σε διάφορα, συχνά «μη οικεία» μουσικά ιδιώματα και συνεργάστηκε συχνά με επιφανείς έλληνες σολίστες. Δεκάδες νέες και νέοι μουσικοί που στελεχώνουν σήμερα τις επαγγελματικές Ορχήστρες της Αθήνας «έμαθαν την δουλειά» στα αναλόγια της ΑΣΟΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: