Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΜΙΑΛΗ

Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου ανακοινώνει την έναρξη εργασιών εξωραϊσμού του Ι.Προσκυνήματος Τιμίου Προδρόμου, γνωστού ως Ντάμιαλη, ευρισκόμενου λίγο πριν το λιμάνι Κισάμου. Η πρώτη φάση εργασιών περιελάμβανε την απομάκρυνση δένδρων (αλμυρίκια), το ριζικό σύστημα των οποίων είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές στα τοιχία και πατώματα του προσκυνήματος. Στην θέση τους θα φυτευτούν κατάλληλα δένδρα (αειθαλή), κατόπιν προτάσεως ειδικού γεωπόνου. Η Ι. Μητρόπολις ευχαριστεί τον Δήμο Κισάμου, ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Γεώργιο Σκορδυλάκη, δια την άμεση απόκριση στην έκκληση της Μητροπόλεως. Ήδη ο μηχανικός της Ι. Μητροπόλεως κ. Απόστολος Ανδρεάδης έχει έλθει σε επικοινωνία (προφορική) με την Αρχαιολογία Χανίων, σχετικά με πρόταση διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του προσκυνήματος. 

Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει η τοπογράφηση του χώρου και ειδική τεχνική μελέτη που αφορά προτάσεις διαμόρφωσης του. Μελέτη, που θα κατατεθεί στην Αρχαιολογία Χανίων δια όσα περαιτέρω χρειάζεται να ακολουθηθούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Παράλληλα, θα ανακαινιστεί και ο εσωτερικός χώρος του Ι. Ναού (σουβάδες-κουφώματα κλπ), καθώς το πέρασμα του χρόνου, οι υγρασίες και η αλμύρα της θάλασσας έχουν αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Το ιερό προσκύνημα του Τιμίου Προδρόμου (Ντάμιαλης) αποτελεί σημείο προσευχητικής αναφοράς τόσο των ανθρώπων του τόπου, όσο και πολλών θερινών επισκεπτών. Ο καλλωπισμός και εξωραϊσμός του επιτακτικός, καθώς πολιτισμός ενός τόπου δεν είναι μόνο οι παραλίες και τα φαράγγια του, αλλά, κυρίως, οι ιεροί και άγιοι τόποι θυσίας και προσφοράς του, καθώς μαρτυρούν την ιστορία, σηματοδοτούν το παρόν και φωτίζουν το μέλλον του.
Εκ της Ι. Μητροπόλεως



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: