Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 27 Απριλίου 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟ ΤΑΦΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

  Η Ιερά Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, συνδιοργάνωσαν εκδήλωση  με αναφορά στον Πανάγιο Τάφο. Κεντρική ομιλήτρια η κα Αντωνία Μοροπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Τ.Ε.Ε., η οποία μίλησε με θέμα: «Ο Πανάγιος Τάφος. Το μνημείο και το έργο. Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου», καθώς η κα Μοροπούλου υπήρξε η επικεφαλής της  διεπιστημονικής ομάδας αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, η πρώτη αποκατάσταση μετά το 1810. 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο κεντρικό αμφιθέατρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, χωρητικότητας 800 και πλέον προσώπων. Ο Γενικός Δντής της ΟΑΚ Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, συντονιστής της βραδιάς, χαιρέτισε και καλωσόρισε την εκλεκτή ομιλήτρια, αναφερόμενος στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και το σπουδαίο έργο και προσφορά της κας Μοροπούλου, την οποία και κάλεσε στο βήμα. Η ομιλήτρια, μέσα από εποπτικό υλικό και λόγο, απόλυτα τεκμηριωμένο στα ευρήματα της αποκατάστασης• λόγο που συνάρπασε το πολυπληθές ακροατήριο, αναφέρθηκε στην, ως είπε, «μοναδική εμπειρία που έζησε αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου». Με ιστορική αναδρομή από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος σύμφωνα με τα ευρήματα «ανέδειξε και ορθομαρμάρωσε το ταφικό μνημείο», αναφέρθηκε στη «ιστορική πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων, κ.κ. Θεόφιλου του Γ΄ να προσκαλέσει το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και να αναθέσει το έργο». Ακολούθως αναφέρθηκε στην διεπιστημονική ομάδα που η ίδια συγκρότησε υπό την ευθύνη της ως και σύνολη την πορεία των εργασιών. Τις δυσκολίες που υπήρξαν, τους τρόπους αντιμετώπισης και τις πάσης φύσεως προκλήσεις, αναφέροντας «Ο Πανάγιος Τάφος προστάτευσε το έργο» και συνέχισε: «Κορυφαία στιγμή του έργου η άρση της ταφικής πλάκας. Τάφος κενός. Με το άνοιγμα της πλάκας όλα τα όργανα μέτρησης, φορητοί υπολογιστές που ήταν μέσα στο μνημείο, έσβησαν, σταμάτησαν να λειτουργούν. Ζήσαμε εμπειρίες μοναδικές. Το έργο υπέγραψε όλη η ομάδα με την ψυχή της, καθώς εκεί αφήσαμε ένα κομμάτι της ψυχής μας, στο Ιερό Κουβούκλιο όπου τοποθετήθηκε ο Χριστός. Το μήνυμα της Ανάστασης εκπέμπει φως εκτυφλωτικό. Ο Τάφος του Χριστού είναι ένα ζωντανό μνημείο που μιλά σε όλη την ανθρωπότητα. Ας τον αφήσουμε να μιλήσει», κατέληξε καταχειροκροτούμενη, σε παρατεταμένο χειροκρότημα, από τους εκατοντάδες κόσμου που είχαν κατακλύσει το αμφιθέατρο της Ακαδημίας. 
Η εκδήλωση διανθίστηκε από Ύμνους και Ψαλτοτράγουδα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας που, αριστοτεχνικά, απέδωσε  η Παραδοσιακή και Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, υπό την ευθύνη του χοράρχη κ. Γεωργίου Χαχλάκη. Χαιρετισμό απεύθυνε, εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Ν. Καλογερή, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Σοφία Κρασουδάκη-Μαλανδράκη. Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, με λόγους θερμούς και τιμητικούς ευχαρίστησε και χαιρέτισε την εκλεκτή ομιλήτρια, σημειώνοντας: «Πάσχα πριν το Πάσχα, Ανάσταση πριν την Ανάσταση ζούμε σήμερα εξ΄ αιτίας εσάς αγαπητή και εκλεκτή κα Μοροπούλου καθώς ο λόγος σας και, κυρίως, οι εμπειρίες που ζήσατε κατά τις εργασίες αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, απάντηση στα πάσης φύσεως αφηγήματα και φληναφήματα των καιρών που μοναδικό στόχο και σκοπό έχουν να αποπροσανατολίσουν τον Νεοέλληνα από την μοναδική αλήθεια της ζωής ότι: Χριστός Ανέστη! Καθώς γνωρίζουν όλοι αυτοί ότι μόνο εάν αδειάσουν την ψυχή του ανθρώπου θα μπορέσουν να τον ταΐσουν με τα ξυλοκέρατα των καιρών μας που μυρίζουν θάνατο και όχι ζωή. Το όνομα σας, με χρυσά γράμματα, καταγράφηκε στην επίγεια και Επουράνια ιστορία και Βασιλεία. Από καρδιάς σας ευχαριστούμε καθώς, αυτό που εξ΄ αιτίας σας, βιώσαμε όλοι μας σήμερα αποτελεί το καλύτερο προοίμιο για την είσοδο μας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, χαιρετίζοντας τους εκατοντάδες κόσμου που είχαν πλημμυρίσει το αμφιθέατρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Ανάμεσα τους οι Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως και εκ της όμορης Ι. Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου, όλοι Δήμαρχοι της περιοχής, οι Διοικητές των Στρατιωτικών, Αστυνομικών Μονάδων του Νομού Χανίων, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ιδρύματος Τεχνικής Επιμόρφωσης, εκπρόσωποι Φορέων, Αρχών, Συλλόγων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: