Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ Ο π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ

 Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Κίσαμος, τελέστηκε ο Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.
Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Αιδ. Πρωτ. π. Γεωργίου Σχοινά, Εφημερίου Ι.Ναού Αγίου Νικολάου Κουκακίου, Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα: «Θυσιάζοντας το ΕΓΩ μας».
Ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος, με λόγους θερμούς, χαιρέτισε και καλωσόρισε τον εκλεκτό προσκεκλημένο «Τον δόκιμο και έμπειρο πνευματικό, τον αγωνιστή και ομολογητή της πίστεως, τον ταπεινό και χαριτωμένο διάκονο των Μυστηρίων του Θεού», ευχαριστώντας τον «δια την ευλογητή έλευση και πνευματική συντυχία», ευχαριστώντας, επίσης, και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο «Σεβαστό Ποιμενάρχη του π. Γεωργίου δια την άδεια και ευλογία της ελεύσεως του», ως ανέφερε. «Ο Σταυρός του Χριστού, σημείωσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος, ‘σκάνδαλο’ και ‘μωρία’ για την λογοκρατούμενη εποχή μας. ‘Σκάνδαλο’ καθώς ο Χριστός μας θεραπεύει το γένος των βροτών με το δικό Του τραύμα, τον Σταυρό. ‘Σκάνδαλο’, καθώς Εκείνος πήρε την δική μας θέση στον Σταυρό για να μην ανεβούμε εμείς. ‘Σκάνδαλο’, καθώς στην δική Του σάρκα κατέκρινε την δική μας αμαρτία, αφού συναντά τον άνθρωπο στον χώρο του παραλόγου, στον θάνατο, απ΄ όπου και δια του Σταυρού Του τον ελευθερώνει», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.
Ο εκλεκτός ομιλητής, με λόγο καρδιακό και εμπειρικό, αναφέρθηκε στο μυστήριο του Σταυρού ως και στους τρόπους και δρόμους ελευθερίας του ανθρώπου από το εγώ του, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Μέτρο της αγάπης του Θεού το ύψος του Εσταυρωμένου Χριστού, καθώς ο δικός Του Σταυρός δείχνει την θεραπεία της ανυπακοής του πρώτου Αδάμ που πέτυχε ο νέος Αδάμ πάνω στον Σταυρό. Θεράπευσε το ανθρώπινο γένος. Εμείς; Τι κάνουμε; Δεν αντέχομε τον εαυτό μας και φοράμε μάσκες, προσωπεία. Δεν αγαπάμε ότι μας έδωσε ο Θεός, θέλουμε το παραπάνω, με μέτρο και κριτήριο τον ναρκισσισμό μας, στον οποίο όλοι επενδύουμε, δηλώνοντας την ανασφάλεια μας. Η εμπαθής αγάπη δηλώνει άρνηση του εαυτού και έγκλιση σε αυτό που είμαστε, στο εγώ μας. Η αναμέτρηση του ανθρώπου με γνώμονα τις εντολές του Θεού βοηθά στο να ανακαλύψει πόσο κάλπικος είναι, καθώς όποιος καθρεπτίζεται στον νόμο του Θεού δεν τρέφει αυταπάτες. Θυσιάζοντας το εγώ ανυψώνεται ο άνθρωπος. Ο ταπεινός είναι ελεύθερος και δεν κινδυνεύει», ανέφερε ο εκλεκτός προσκεκλημένος, και κατέκλεισε ευχαριστώντας τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ.Αμφιλόχιο «δια την τιμητική πρόσκληση της αγάπης του», σημειώνοντας: «… τηρώντας τις εντολές του Θεού πορευόμαστε στην αγιότητα. Στον Χριστό να καθρεπτιζόμαστε όχι στον καθρέπτη των παθών και εγωισμών μας».

Στο πολυπληθές εκκλησίασμα διανεμήθηκε η νέα έκδοση της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου: «Προσευχής Θησαυρίσματα». Προσευχητάριο, ιδιαίτερα επιμελημένο, που περιλαμβάνει: Πρωινή Προσευχή- Προσευχές της Τραπέζης- Ακολουθία της Θείας Μεταλήψεως- Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων- Μέγα Απόδειπνο- Χαιρετισμούς της Θεοτόκου, Πασχάλιος – Ημερονύκτιος Ακολουθία ως και τις Νηστείες της Εκκλησίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: