Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ

 Εύσημα στους Δήμους Κισάμου και Καντάνου Σελίνου για τη νέα διαχείριση της περιοχής του Λαφονησίου, με την απονομή του βραβείου “Προστασία Περιβάλλοντος- Βιοποικιλότητα” στο πλαίσιο του Greek Green Awards.
Πιο συγκεκριμένα οι Δήμοι Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου κατέθεσαν την πρόταση τους για τον σχεδιασμό που υλοποίησαν εδώ και ενάμιση χρόνο που αφορά «στην προστασία, στην αναβάθμιση και στη διαχείριση της προστατευόμενης παγκοσμίου φήμης περιοχής Λαφονησίου Π.Ε. Χανίων. Η προσπάθεια αυτή βασίστηκε στην ΕΠΜ που είχε ολοκληρώσει και καταθέσει για θεσμοθέτηση ο Δήμος Ιναχωρίου το 2009 και στην παρούσα φάση υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπ. Περιβάλλοντος, τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το Μουσείο Φυς. Ιστορίας, το ΜΑΙΧ, την Περιφέρεια κα. στα πλαίσια της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.»
Ειδικότερα οι δύο δήμοι προχώρησαν:
• Στην υλοποίηση του σχεδίου απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων στη Ζώνη Προστασίας της Φύσης Λαφονησιού με την εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, έκθεσης σκοπιμότητας, τοποθέτηση μπάρας ελέγχου κα.
• Περιορισμό των ομπρελοκαθισμάτων στην παραλία στο 1/3 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.
• Δημιουργία ελεύθερης ζώνης χωρίς δραστηριότητες στο μέγιστο τμήμα της παραλίας. Οι μόνες υποδομές που διατηρήθηκαν στο κεντρικό τμήμα της παραλίας είναι οι υποδομές ΑμΕΑ.
• Πρόσληψη προσωπικού με αντικείμενο τη φύλαξη του συνόλου της περιοχής του Λαφονησίου, συμπεριλαμβανόμενης και της νήσου και την 24ωρη φύλαξη της εισόδου στο χώρο.
•Αντικατάσταση των πλεγμάτων προστασίας των αμμοθινών με τους κέδρους με νέες καλαίσθητες περιφράξεις (ξύλινοι πάσσαλοι με σχοινάκι).
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί εκτιμήθηκε η προσπάθεια που κάνουμε από κοινού και σε συνεργασία με το Δήμο Κισσάμου και ενεπλάκησαν και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, το ΜΑΙΧ, το “Μουσείο Φυσικής Ιστορίας” και το λιμενικό και η αστυνομία» δήλωσε στα “Χ.ν.” ο δήμαρχος Καντάνου- Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης, προσθέτοντας πως στόχος της προσπάθειας είναι «να αποκτήσει το Λαφονήσι και το Κεδρόδασος, πέρα από την αναγνωρισιμότητα, και την απόλυτη προστασία που έχουν ανάγκη. Ελπίζουμε το επόμενο διάστημα το Υπ. Περιβάλλοντος να ολοκληρώσει την απαλλοτρίωση της ιδιωτικής περιοχής μέσα στην προστατευόμενη ζώνη».
Ο κ. Περράκης εξήρε επίσης το ρόλο του συνεργάτη του μηχανικού περιβάλλοντος Μανώλη Κοτρωνάκη και του συμβούλου για θέματα περιβάλλοντος- χωροταξίας του Δήμου Κισσάμου Κώστα Κουκουράκη στις προτάσεις των Δήμων που είχαν ως βάση την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Λαφονήσι του πρώην δήμου Ιναχωρίου «που βρήκαν την απόλυτη αποδοχή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος που με Υπουργικές αποφάσεις και όχι μόνο επιδοκιμάζει αλλά και στηρίζει». «Η βράβευση αυτή δείχνει ότι η προσπάθεια μας αποδίδει» επισήμανε στη δήλωση του ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης, επεξηγώντας πως στόχος των δύο δήμων «που συνεργαζόμαστε άψογα είναι να πάμε από το καλό προς το καλύτερο! Μοναδικό μας μέλημα είναι πως αυτά που παραλάβαμε από τους παλαιότερους θα τα παραδώσουμε σε καλύτερη κατάσταση στις επόμενες γενιές! Με την καλύτερη διαχείριση τους να λειτουργήσουμε προς όφελος του τόπου, των κατοίκων και του περιβάλλοντος».
Το παρών στη βράβευση έδωσε και ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για τη Δ.Ε. Ιναχωρίου κ. Γιώργος Μακράκης. «Το βραβείο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αξιολογήθηκε σωστά η προσπάθεια των δύο δημάρχων, των συνεργατών τους. Υπήρξε ένα καλό αποτέλεσμα στην προστασία της περιοχής, μπορεί το οικονομικά οφέλη για τους δύο δήμους να μειώθηκαν σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια όμως αυτό που μετράει περισσότερο είναι η προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι η αρχή της προσπάθειας μας και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και στη διαχείριση των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών μας. Το βραβείο δείχνει ότι εκτιμήθηκε η προσπάθεια των δύο δήμων» ήταν τα λόγια του κ. Μακράκη.

ΠΗΓΗ Χ.Ν

Δεν υπάρχουν σχόλια: