Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

ΠΟΙΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ;

Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο, πολύγλωσσο, που λειτουργεί με την αρχή του wiki. 
Με αυτήν την εισαγωγή ξεκινάει η μεγαλύτερη ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια που καθημερινά την επισκέπτονται εκατομμύρια χρήστες για να αντλήσουν πληροφορίες. Το καλό με την Βικι είναι ότι εμπλουτίζεται καθημερινά και δεν είναι ένα  βιβλίο που ότι γράφεται σε αυτό δεν ξεγράφεται. Βέβαια τα περισσότερα στοιχειά πάνω σε ιστορικά θέματα τα έχουν γράψει απλοί άνθρωποι, ίσως άνθρωποι που προσπαθώντας να κάνουν κάτι καλό φέρνουν στο τέλος λάθος αποτέλεσμα. Διαβάζω στο λήμμα Κίσαμος και στην παράγραφο Ιστορία.
 "Η αρχαία Κίσαμος, παράλια πόλη στη βορειοδυτική ακτή της Κρήτης, έχει εντοπιστεί εδώ και αρκετούς αιώνες στην πεδιάδα που πλαισιώνει τον κόλπο Κισάμου. Αυτή η αρχαία πόλη ήταν το λιμάνι της αρχαίας Πολυρρηνίας, της παλαιότερης δωρικής πόλης της Κρήτης, 7 χλμ. νότια της Κισάμου, ναυτικό και εμπορικό κέντρο της περιοχής. Μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Κρήτης (το 69 π.Χ.) η Κίσαμος γνώρισε μεγάλη οικονομική και οικιστική ανάπτυξη.
Ο Πλίνιος (4,12,59) ως Κίσαμον την τοποθετεί κοντά στην Πέργαμο και την Κυδωνία, ενώ ο Ιεροκλής (Συνέκδ. 14) μεταξύ Κυδωνίας και Καντάνου. Η «Κίσαμος πόλις», όπως την αναφέρει ο Πτολεμαίος (3,17,8), βρίσκεται στο σημερινό κόλπο της Κισάμου, στα σωζόμενα ερείπια κοντά στο Καστέλι (βενετσιάνικο φρούριο).
Βρισκόταν κοντά στη μεγάλη πόλη Πολυρρηνία της οποίας ήταν επίνειο, αλλά λειτουργούσε ως αυτόνομη κοινότητα και έκοβε δικά της νομίσματα τα οποία απεικόνιζαν στη μια πλευρά κεφαλή του θεού Ερμή με πέτασο και στην άλλη ένα δελφίνι και τα γράμματα ΚΣ/ΙΩ. (αυτό πρέπει να το εξαφανήσουμε το συμτομότερο)
Κατά τη Βενετοκρατία, λόγω του πλούτου και της τοποθεσίας της, η Κίσαμος ήταν καλά οχυρωμένη. Τα τείχη της πόλης πρωτοχτίστηκαν από τους Βενετούς, (Καλές) και τμήματά τους σώζονται ακόμα, δυτικά του Τουρκικού φρουρίου. Μάλιστα ονομάστηκε «Καστέλι» λόγω του φρουρίου της και συγκεκριμένα Καστέλι Κισάμου ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση, καθώς η Κρήτη είχε πολλά Καστέλια.
Δεν θα επεκταθώ παραπέρα αλλά θα δώσω άλλη μια ενότητα για να δείξω ότι η σελίδα αυτή πρέπει να ενημερωθεί από μια ομάδα ανθρώπων που θα καθίσουν μια βδομάδα μόνο και θα γράψουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες και όλα τα στοιχεία που κάνουν την περιοχή μας μοναδική.
Σας μεταφέρω την παράγραφο με τις προσωπικότητες της πόλης.
Μάνος Κατράκης (ηθοποιός)
Γιώργος Κουτσουρέλης (μουσικός)
Γιώργος Παρτσαλάκης (ηθοποιός)
Αλεξάνδρα Κυριακάκη (τραγουδίστρια)
Γιώργος Ανυφαντάκης (φωτογράφος)
Αυτά ......όσο για το Μουσείο Κισάμου η σελίδα είναι κενή... όπως κενή είναι και η λέξη Μπάλος.
Μήπως είναι ώρα να την φτιάξουμε σωστά... ξέρω ότι υπάρχουν αρκετοί που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αφήστε που είναι και μια τσάμπα τουριστική διαφήμιση αφού εκατομμύρια την επισκέπτονται καθημερινά και μάλιστα στην γλώσσα τους!!!
Υ.Σ Για τον Ειρηναίο ούτε μιλιά.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: