Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΡΗΤΙΚΟΙ....

Μετά την κατάκτηση της Κρήτης από τους Ενετούς, το 1211, ήλθαν στο νησί πολλές αριστοκρατικές οικογένειες από τη Βενετία και ανέλαβαν καίριες θέσεις στα διοικητικά πράγματα.
Πολλοί απ' αυτούς, με την πάροδο των χρόνων, εξελληνίστηκαν και περισσότερο όσοι έμεναν στην ύπαιθρο.
Τα επώνυμα τους σιγά σιγά έφθασαν και στους Κρητικούς μέσα από μικτούς γάμους, από αναγνώριση νόθων παιδιών ή υιοθετημένων από ευγενείς που, λόγω πτωχεύσεως, έχασαν τους τίτλους ευγενείας τους. Δεν αποκλείεται τέλος πανωνύμια των Ενετών να δόθηκαν σε Κρητικούς για σκωπτικούς λόγους.
το οικόσημο των Καρτσώνηδων
στην Ζάκυνθο
Το πώς διατηρήθηκαν ως τις μέρες μας κρητικά επώνυμα με ενετικές ρίζες καταγράφει στο βιβλίο της με τίτλο "Κρητικά Επώνυμα Ενετικής Προελεύσεως" η καθηγήτρια φιλολογίας Χρυσούλα Τσικριτσή-Κασιανάκη.
- Βενετσιάνικο και το δικό μας... μιας και οι οικογένεια μου μπορεί να λέγεται Παπαδάκη αλλά στην πραγματικότητα ονομάζεται Καρτσωνάκη
Kαρτσώνης – άκης, Καρτσωνάκης. Οικογένεια βενετική Carzoni από το 14ο αιώνα από garza και επώνυμο Carzi. Αρχοντική βενετική οικογένεια πατρικίων με δικό της οικόσημο οι Carzoni που κατάγονται από την Bologna. Ανέδειξε συμβούλους, συγκλητικούς και στρατιωτικούς. Στην Κρήτη Δούκας Marin de Carzonibus (Marino Carzoni)1484.
Μάλιστα στο Ηράκλειο υπάρχει και το οικόσημο της οικογένειας (υπήρχε όταν ήρθε ο Gerola) στην νότια μεριά του κάστρου (φωτο πάνω) όπου ο μετωπικός λέοντας κρατά το οικόσημο του δόγη Alvise Mocenigo πάνω από τα οικόσημα των consigliere Constantino Emo, duca Alvise Zustiniane, provveditore generale Jacomo Foscarini, capitano generale Luca Basadona και consigliere Francesco Garzoni, με ημερομηνία 17 Μαΐου 1575. 
Φυσικά υπάρχουν και κάποιες άλλες εκδοχές που κατά καιρούς ακούγονται αλλά η αλήθεια είναι οτι τα επίθετα μας έχουν πολύ σχέση με το τότε. Άλλοι κατάγονται απο τα 12 αρχοντόπουλα, άλλοι απο τους Βενετούς και σε άλλους κόλλησαν οι κατακτητές τα παρατσούκλια που τα σέρνομε ως και σήμερα.   
ΠΗΓΗ
ΑΝΤΡΟΝΙ-PAROS-ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ ΜΕΣΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: