Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΝΩΕ

Η ανθρωπότητα πρόσφατα πέρασε ένα μεγάλο κίνδυνο που δεν έγινε ευρέως γνωστός.
Στις αρχές της δεκαετίας ’90, ο Θεός είδε φαινόμενα, κυρίως στις δυτικές κοινωνίες, πολιτικής διαφθοράς, κοινωνικής παρακμής και σεξουαλικής διαστροφής και διέταξε έναν άλλο Νώε να κατασκευάσει μια καινούργια κιβωτό να σώσει ένα ζευγάρι από όλα τα είδη και μερικούς ενάρετους ανθρώπους, καθώς έκρινε ότι η υπόλοιπη ανθρωπότητα είχε ξεπέσει.
Είπε λοιπόν ο Θεός. «Νώε, σου δίνω έξι 6 μήνες καιρό να κατασκευάσεις την κιβωτό και να πράξεις κατά τις εντολές μου, πριν αρχίσω βροχές για 40 ημέρες και νύχτες». Έξι μήνες αργότερα, βλέπει ο Θεός τον Νώε στο κτήμα του, να σκουπίζει την αυλή του, αλλά πουθενά η κιβωτός!
«Νώε! Όπου να'ναι αρχίζω την βροχή. Πού είναι η κιβωτός?» Ακούστηκε βροντερή η φωνή του Θεού.
Συγχώρησέ με Κύριε, ικέτεψε ο Νώε, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει εδώ κάτω.  
Χρειάστηκα οικοδομική άδεια για την κατασκευή της κιβωτού και ο τοπικός επιθεωρητής ζητάει να εγκαταστήσω σύστημα πυρόσβεσης με καταιωνιστήρες νερού. Δεν θέλει να ακούσει τα περί βροχής.
Οι γείτονες με κατήγγειλαν ότι ξεπερνάω το επιτρεπτό για την περιοχή ύψος κατασκευής, και χρειάστηκε να πάμε στο δευτεροβάθμιο συμβούλιο της πολεοδομίας για να κριθεί το θέμα. 
Το υπουργείο μεταφορών ζήτησε πραγματογνωμοσύνης για να μου καταλογίσει τα έξοδα από την μεταφορά των γραμμών υψηλής τάσης απ’ όπου περάσει η κιβωτός για να την πάω στην θάλασσα. Τους είπα ότι θάλασσα θα έλθει εδώ, αλλά ήσαν αμετάπειστοι.
Η προμήθεια ξυλείας ήταν άλλο ένα πρόβλημα. Υπάρχει απαγόρευση υλοτομίας τοπικά, για να προστατευθεί η στικτή κουκουβάγια. Προσπάθησα να εξηγήσω στους οικολόγους ότι χρειαζόμουν τα ξύλα ακριβώς για να σωθεί η κουκουβάγια, αλλά τίποτα. Όταν άρχισα να μαζεύω τα ζώα, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων με μήνυσε πως μαζεύω τα ζώα ενάντια στην θέλησή τους και πως ο χώρος ήταν απολύτως ανεπαρκής για τόσα πολλά ζώα. Χρειάζομαι ήδη 834 διαφορετικές άδειες για να κρατήσω τα διάφορα άγρια ζώα σε ιδιωτική ιδιοκτησία.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ, όταν ενημερώθηκε, απαιτεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον επικείμενο κατακλυσμό. Επιπλέον η πίσσα για την στεγάνωση του σκάφους έχει απαγορευθεί, ως μη φιλική προς το περιβάλλον.
Προσπαθώ ακόμη να λύσω το πρόβλημα, με την Επιτροπή ΑνθρωπίνωνΔικαιωμάτων, ως προς το πόσες και ποιες μειονότητες μπορώ να χρησιμοποιήσω για εργάτες στο ναυπηγικό συνεργείο.
Το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και η επιθεώρηση εργασίας πρέπει να συνεννοηθούν για την άδεια εργασίας αυτού του προσωπικού.
Η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας και Υγιεινής της Εργασίας, απαιτεί ειδική έγκριση για σκαλωσιές πάνω από 3,5 μέτρα σε ιδιωτικούς χώρους. 
Το σωματείο ναυπηγών απαγορεύει στους γιους μου να εργαστούν διότι, λέει, μόνο τα μέλη του σωματείου με ναυπηγική εμπειρία επιτρέπονται.
Το χειρότερο απ΄όλα η εφορία δέσμευσε όλους τους λογαριασμούς μου, έπειτα από καταγγελία οικολόγων, ότι προτίθεμαι να εγκαταλείψω παράνομα την χώρα με προστατευόμενα είδη.
Γι’ αυτό συγχώρησε με Κύριε, αλλά θα μου πάρει 100 χρόνια για να
τελειώσω την κιβωτό.
Ξαφνικά, εκεί που τα σύννεφα μαζεύονταν απειλητικά, άρχισαν να διαλύονται και φάνηκε ο ήλιος να λάμπει. 
Ο Νώε κοίταξε με απορία και ρώτησε. Δηλαδή Κύριε δεν θα κάνεις κατακλυσμό να καταστρέψεις την ανθρωπότητα? 
«Όχι» απάντησε ο Θεός. «Βλέπω ότι η ανθρωπότητα αποφάσισε να αυτοκαταστραφεί».
Η ιστορία θα μπορούσε να εκτυλίσσεται οπουδήποτε στην Ελλάδα βρίσκεται στην υπερθετική της μορφή.
Γιάννης Αννουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: