Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΙΣΑΜΟΥ ή ΚΡΗΤΗΣ;

Επανέρχομαι στην συνάντηση της Παρασκευής με σκοπό να κατανοήσουμε όχι που φτάνει η μελέτη, αλλά αυτά που ειπώθηκαν εξ μαγνητοφώνου αλλά και βλέποντας κάποιες ηχηρές απουσίες. 
- Η αλήθεια είναι ότι όποιος έβαλε στην αρχή το μαγνητοφωνημένο μήνυμα μιας κυρίας από το Ηράκλειο είχε το λόγο του... Ήθελε η κουβέντα να πάει εκεί, να πιάσουμε αυτά τα μικρά υπονοούμε που έλεγε και να τα αναλύσουμε... Όμως απλά την ακούσαμε μέσα από το μαγνητόφωνο και μετά μάλιστα της παίξαμε και κάμποσα κρητικά κούρταλα λες και μας είπε αυτό που περιμέναμε.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αυτοί οι ψίθυροι περί ιδρύσεως και άλλων τέτοιων Μουσείων κατά μήκος της Κρήτης, υπήρχαν από καιρό απλά δεν τους ακούγαμε...μάλιστα όταν ψάχνουν τον κατάλληλο χώρο για να στεγάσουν το κεντρικό Μουσείο κατανοήσαμε τι θα απογίνει το δικό μας...
Το Μουσείο μουσικών Κρήτης πρέπει να είναι ένα, πρέπει να έχει όλες τις Μουσικές της Κρήτης, πρέπει  να αναπτύσσει δράσεις και να πραγματοποιεί έρευνες με αντικείμενο τη διάδοση της παραδοσιακής μουσικής της Κρήτης, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει η κ. Ρένα Λουτζάκη, όλα τ άλλα είναι για καθυστέρηση και για να αποφύγουμε ένα έργο σε μια περιοχή μικρή, πολύ μικρή πληθυσμιακά, αλλά τεράστια σε μουσική παράδοση. Αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν τους υπεύθυνους και δεν τ' ακούνε, στην κυριολεξία δεν τους ενδιαφέρουμε,.. γιατί αυτοί θέλουν πρωτίστως να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους στα μεγάλα "ταψιά" στα αστικά κέντρα και όχι στα τηγανάκια της περιφέρειας.
Βάση λοιπών αυτών οι απουσίες που όσοι δεν τις προσέξατε υπήρξαν, όλες ήταν δικαιολογημένες... όλες.

Υ.Σ  Από τους 5000 τουρίστες που μας διαπερνούν καθημερινά πηγαίνοντας στις παραλίες μας, άλλοι σόλο και άλλοι καθοδηγούμενοι, πόσοι νομίζεται απο αυτούς πάνε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου; Ο ευρών αμείβεται...





Δεν υπάρχουν σχόλια: