Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Τον τελευταίο καιρό, χωρίς επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο ακούγονται διάφορες φήμες περί τοποθέτησης ανδριάντα του παππού Ειρηναίου στην πλατεία Δημαρχείου, περί μετονομασίας της σε πλατεία Ειρηναίου και άλλα πλειοδοτικά περί το όνομα του-κοινωνικό και θεολογικό- και τις ευεργεσίες στην περιοχή μας (και όχι μόνο) από την Άγια παρουσία του στον τόπο.
Παρακαλώ ευσεβάστως να μου επιτραπεί να μπω ακάλεστος στην συζήτηση και να εκφέρω την άποψη μου με το δικαίωμα του επί 28 χρόνια αυτοδιοικητικού εκπροσώπου της πόλης.
Από την μέχρι τώρα φιλολογία για το θέμα μου έχει δοθεί η εντύπωση ότι και εδώ συμβαίνει ότι και σε πολλές τιμητικές εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται βιαστικά περισσότερο για να τιμηθούν οι τιμώντες παρά οι τιμώμενοι. Αλλά βέβαια, σε τέτοιες αποφάσεις που αφορούν την πόλη και προσωπικότητες του μεγέθους του μακαριστού Ειρηναίου δεν χωρούν ούτε βιασύνες αλλά και ποτέ προχειρότητες.
Δεν ξέρω αν υπάρχει συμφωνία του σεβασμιότατου κ.κ Αμφιλόχιου και του μητροπολιτικού συμβουλίου για την .... εξορία αλλά σημειώνω ότι μετά και κάποια χρόνια θα παρατηρηθεί το φαινόμενο στο χώρο που ο Ειρηναίος αγόρασε (και με τον μισθό του) που έκτισε  (και με τον ώμο του) που λειτούργησε (και με την διδασκαλία του) τα πρώτα ιδρύματα της ΙΜΚΣ δηλαδή, εκεί λέω θα υπάρχουν (και δικαίως) οι προτομές των ευεργετών Φαλδαμή και Τσατσαρωνάκη και όχι του Ειρηναίου!! Αυτός θα έχει βρει πολιτικό άσυλο στην αυλή του Δημαρχείου! Θα ήθελα πάντως να ακούσω την δικαιολογία της μη επιλογής κάποιου χώρου στα ιδρύματα της ΙΜΚΣ.
Και επειδή κάποιοι ίσως μου πουν "ποια η λύση που δεν πειράζει ούτε την Μητρόπολη ούτε το Δήμο ενώ ταυτόχρονα τιμά το ίδιο τον Ειρηναίο: την διατυπώνω όπως θα την καταθέσω και στην επιτροπή ονοματοθεσίας.
"Να αναθεωρηθεί η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για τοποθέτηση του ανδριάντα του μακαριστού Ειρηναίου στην πλατεία Δημαρχείου και να τοποθετηθεί λίγο παραπέρα επί της κεντρικής οδού στην νησίδα που βρίσκεται σήμερα η προτομή του Σκαλίδη, η οποία να επιστρέψει στον Μιχαήλ Αρχάγγελο όπου η αρχική και φυσική της θέση. Ταυτόχρονα η πλατεία που σχηματίζεται στην συμβολή των οδών Λελεδάκη, Εφέδρων Πολεμιστών, Ηρώων Πολυτεχνείου και προς τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας μαζί με τον χώρο πρασίνου στου Λαγού το Ρυάκι να ονομαστεί πλατεία Ιεράρχου Ειρηναίου όπως και ο δρόμος απο την νησίδα προς τον Ναό όπου και ο τάφος του Μακαριστού Ειρηναίου. Η δε πλατεία έμπροσθεν του Δημαρχείου να ονομαστεί πλατεία Δημοκρατίας."
Αντώνης Σχετάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: