Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΑΣΚΕΛΕΤΟΥΡΑ

 Άμα ανθίσει η ασκελετούρα λέγανε οι παλιοί, μπήκαμε στο φθινόπωρο....
Αν και θεωρείται δηλητηριώδη φυτό λόγω των τοξικών στεροειδών που έχει μάλλον σαν άμυνα για να μην γίνεται τροφή για τα πρόβατα και τις κατσίκες που ζουν στις περιοχές που φυτρώνει, εντούτοις ο βολβός του θεωρείται σύμβολο καλοτυχίας και γι’ αυτό το κρεμάμε στις πόρτες των σπιτιών μας παραμονές πρωτοχρονιά..και την ημέρα τον σπάμε. Αυτή η συνήθεια χρονολογείται από την εποχή του Πυθαγόρα, ο οποίος κρεμούσε «βολβόν σκίλλης» στην πόρτα του σπιτιού του σαν αλεξιφάρμακο. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει «έτσι δε και αλεξιφάρμακον όλη προ των θυρών κρεμαμένη» Μάλλον πίστευαν ότι μεταδίδει στο σπίτι υγεία και ευεξία καθώς ο μεγάλος βολβός μπορούσε να επιβιώνει για αρκετό καιρό και να συνεχίζει να βγάζει φύλλα ακόμα και χωρίς νερό και χώμα ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα ζωτικότητας και αντοχής.
Το επιστημονικό του όνομα είναι Σκίλλη και μεις το κάναμε εύκολα ασκελετούρα... τα ακρωτήρια μας είναι γεμάτα και ειδικά αυτήν την εποχή φτάνει ως και ένα μέτρο το λουλούδι της, που έχει μπόλικο φαί για τις μέλισσες.
Πληροφορίες απο την Γαλιφιανή μέλισσα

Δεν υπάρχουν σχόλια: