Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

ΜΕ ΑΚΡΙΒΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!

Μπάλος αεροφωτογραφία του 2010 
Μπορεί να νοιώθουμε υπερηφάνεια ότι διαθέτουμε τις καλύτερες παραλίες στην Κρήτη, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική με τον χαμό που γίνεται ειδικά τους μήνες Ιούλιο, Ιούνιο και Αύγουστο σε αυτές. Χιλιάδες κόσμος, ταλαιπωρία και ουρές για να βρεις μια θέση, όχι στις πληρωμένες θέσεις με τις ομπρέλες, αλλά στην άμμο.
 Γράφουν φίλοι στις σελίδες τους οτι "Οι παραλίες των Χανίων που λόγω του απότομου της ξηράς είναι λίγες έχουν "φουλάρει" και πλέον οι κατεχάρηδες και αυτοί που προτιμούν να περάσουν καλά, πάνε Ρέθυμνο και Ηράκλειο με τις πολλές άγνωστες και δυσκολοπροσβάσιμες ακόμα παραλίες."
Ο άλλος γράφει "Η "Κρήτη" είναι απλά ένας τόπος, δεν πάει ούτε καλά ούτε κακά... Ή μάλλον πάει πολύ κακά καθώς το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίζεται συνεχώς... Κάποιοι κρητικοί βέβαια (εξαιτίας αυτού) πάνε πολύ καλά."
Και έχουν δίκιο.....
Μπάλος αεροφωτογραφία του 2013
Για τον Μπάλο δεν το κουβεντιάζω αρχίζω να αναθεωρώ την άποψη μου και πλέον η μόνη σωτηρία του είναι να μπει εισιτήριο για τους φιλοξενούμενους μας πάνω από το 20 Ε, μιας και με αυτήν την παράλογη κατάσταση κανείς ντόπιος δεν κερδίζει και τα οφέλη της κατ΄εξοχήν πιο ιδιαίτερης λιμνοθάλασσας μας πάνε αλλού. Ούτε διαχειριστικό σηκώνει, ούτε είναι ικανός κάποιος να εφαρμόσει αυτά που πρέπει. Το μεγάλο στοίχημα τελικά το χάσαμε πριν 10 χρόνια.... είχαμε και δεν έχουμε τίποτα δικό μας τώρα, ούτε υπάρχει περίπτωση να κληροδοτήσουμε κάτι τα παιδιά μας, μιας και η καταστροφή ειδικά του Μπάλου είναι σε τέτοιο σημείο που θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 χρόνια για να ξαναβρεί ρυθμούς αυτοπροστασίας. Μια κλειστή λιμνοθάλασσα γεμάτη κάτουρο και λάδι από τα κορμιά των επισκεπτών μας έγινε.... σε άλλα μέρη ούτε που θα την πατούσαν. Και βέβαια με τόσο κόσμο δεν καταστρέφουμε μόνο την λιμνοθάλασσα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή, από το λιμάνι μας που έχει καταντήσει πάρκινγκ για τις ανάγκες μεταφοράς των χιλιάδων επισκεπτών ως και τον κατσικόδρομο που έχει μεγαλύτερη κίνηση απ ότι η εθνική μερικές ώρες της ημέρας.
Το Ελαφονήσι δεν σηκώνει άλλο κόσμο το ξέρουν όλοι και μιας εκεί δεν υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία ίσως ο νέος φορέας διαχείρισης, από του χρόνου λένε, θα κάνει αυτό που πρέπει....
2018 γυρίζουν πίσω γιατί δεν βρίσκουν να παρκάρουν....
Μάλιστα δεν είναι μόνο ότι με την αδιαφορία μας καταστρέφουμε τους σημαντικούς προορισμούς μας, αλλά με αυτά που γίνονται δίχως να παίρνουμε μέτρα προστασίας κάνουμε τους ίδιους τους επισκέπτες μας αρνητικούς διαφημιστές των περιοχών μας, αφού είναι πλέον γνωστό οτι το 58% των επισκεπτών σε Μπάλο και Ελαφονήσι δεν θέλει να ξαναπατήσει το πόδι του εκεί...
Ακριβό εισιτήριο λοιπόν για να το βλέπουν λίγοι... γιατί με το μυαλό που διαθέτουμε σε κάμποσα χρόνια δεν θα έχουμε εντελώς τίποτα. Η αδιαφορία είναι καταστροφή και τόσα χρόνια ούτε κάτι το ελάχιστο ανταποδοτικό προσφέραμε σε περιοχή που ταΐζει κάμποσα στόματα. 
Είμαι σίγουρος ότι η κατάσταση αυτή θα μπει στα σχέδια και στα προεκλογικά πλάνα των επόμενων δημάρχων... θα μπει όχι πλέον ποιος θα κάνει μεγαλύτερη είσπραξη, αλλά πως θα διασφαλίσουμε και θα προστατέψουμε (για ανάδειξη δεν το κουβεντιάζω), περιοχές που μας φέρνουν τον κόσμο. 
Και πρέπει να καταλάβουμε κάτι ακόμα όσο είναι καιρός ..δεν έχουμε άλλες περιοχές ούτε να αναδείξουμε, ούτε να προσφέρουμε στον επισκέπτη μας, αυτές έχουμε και τις έχουμε κάνει, με το συμπάθιο, σαν τα μούτρα μας....

Δεν υπάρχουν σχόλια: