Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ ΔΗΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ 28η ΕΒΑ

Μερικά αποσπάσματα απο την συνέντευξη που έδωσε ο Μιχάλης Ανδριανάκης στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης στον Αύγουστο του 2008.
Με την 28η ΕΒΑ και το ΥΠΠΟ προσπαθήσαμε να οργανώσουμε τη νησίδα Γραμβούσα σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο σε συνεργασία με το Δήμο Κισάμου. Κατασκευάστηκαν από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων λίγες προσεγμένες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού, όπως χώροι υγιεινής, αναψυκτήριο, φυλάκια και με πολλές δυσκολίες οι απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις με φωτοβολταϊκά.
Εννοείται ότι αυτά έγιναν με πολύ προσεγμένες μελέτες και τρόπο κατασκευής, ώστε να προσαρμόζονται στο περιβάλλον. Ο Δήμος είναι σε αντιπαράθεση με το ΥΠΠΟ και αρνείται την παραχώρηση σε αυτόν της νησίδας, που είναι χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος.
Αρνείται να εκμεταλλευτεί το κυλικείο, που του παραχωρήθηκε με συμβολικό τίμημα (ισχυρίζεται πως είναι δικό του) και μιλά για “τουριστική” ανάπτυξη της νησίδας, που δε μπορεί να είναι άλλη από την επίσκεψη του κάστρου και την απλή αναψυχή στη μικρή παραλία.
Στηρίζεται στο γεγονός ότι έχει λέει παραχωρηθεί στην πρώην Κοινότητα Γραμβούσας σαν ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΣ, με αποτέλεσμα καμιά δεκαριά κατσίκες να κυκλοφορούν ανενόχλητες και… «προστατευόμενες» στο νησί, να καταστρέφουν τους τοίχους του φρουρίου και να μην αφήνουν ένα χλωρό κλαδάκι να φυτρώσει. Επί χρόνια οι προσπάθειές μου προς όλες τις αρχές να απομακρυνθούν από το νησί δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Οι κατσίκες συνεχίζουν να καταστρέφουν τα πάντα, ενώ κάποιοι “γνωστοί-άγνωστοι” καταστρέφουν συνεχώς τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής.
Αυτά μέχρι πέρυσι. Δε γνωρίζω τι γίνεται τώρα, που έχω φύγει από την Υπηρεσία. Όμως η αρνητική στάση του Δήμου Κισάμου στο να συνεργαστεί με την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την οργάνωση του χώρου, ήταν κάτι πολύ κακό.

Υ.Σ Προς απάντηση σε αυτούς, που δεν ξέρουν οτι το κυλικείο στην Γραμβούσα είχε παραχωρηθεί με συμβολικό τίμημα στον Δήμο, αλλά δεν το αποδέχτηκε, το 2008 αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: