Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΑΠΟ ΤΙ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΡΕΛΟΣ;

Ένα δασκαλίστικο μου το είχε πει ένας παλιός αείμνηστος Δάσκαλος ο Γιάννης ο Κουφάκης.
Δάσκαλος και Επιθεωρητής της παλιάς εποχής. Ο Δάσκαλος στα μαχαίρια με τον Επιθεωρητή. Παρά το άχτι που είχε ο Επιθεωρητής του Δασκάλου δεν μπορούσε να του κάνει τίποτα γιατί ο Δάσκαλος ήταν κυβερνητικός και ο Επιθεωρητής της αντιπολίτευσης. 
Γίνονται εκλογές και αλλάζει η Κυβέρνηση οπότε ο επιθεωρητής ήθελε να "πάρει το αίμα του πίσω".
Κυριακή γίνανε οι εκλογές την Δευτέρα τα σχολεία ήταν κλειστά, την Τρίτη πρωί -πρωί ξεκινά ο Επιθεωρητής από την πρωτεύουσα να ανεβεί στο χωριό να κάνει επιθεώρηση στο Δάσκαλο, ανεβαίνει στο χωριό, περνά από τον καφενέ να πιει ένα καφέ πριν πάει στο σχολείο. Ο Καφετζής, που ήταν φίλος του Δασκάλου, μόλις είδε τον Επιθεωρητή πάει από την πίσω μεριά στο σχολείο και λέει του Δασκάλου πως ήρθε, ατάραχος ο Δάσκαλος του απαντά " και άργησε εγώ ποιο πρωί τον περίμενα".
Μετά από λίγο φθάνει ο Επιθεωρητής στο σχολείο .
Επιθ: Καλημέρα σας 
Δασκ: Καλημέρα σας 
Επιθ: Ποιο μάθημα κάνετε
Δασκ: την στίξη κύριε Επιθεωρητά.
Επιθ: Συνεχίστε το μάθημα σας. 
Στον πίνακα ήταν γραμμένη η φράση:
"Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΠΕ Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΟΣ"
Σηκώνει το Γιαννάκη ο Δάσκαλος στον πίνακα και βάζει στη λέξη ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ένα κόμμα (,) και λέει στο Γιαννάκη να διαβάσει. Ο Γιαννάκης διαβάζει τηρώντας ακριβώς την στίξη και τον ρωτά ο Δάσκαλος ποιος το είπε Γιάννη, ο επιθεωρητής κύριε και ποιος είναι ο τρελός, ο Δάσκαλος κύριε. 
Σβήνει ο Δάσκαλος το κόμμα από την λέξη ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ και το βάζει στη λέξη ΕΙΠΕ και ξανά η ίδια διαδικασία, ποιος το είπε τώρα Γιάννη ο Δάσκαλος κύριε, και ποιος είναι ο τρελός ο επιθεωρητής κύριε. Δηλαδή Γιάννη από τι εξαρτάται ποιος είναι ο τρελός ... από το ........ κόμμα του κύριε..
Κωστής Κυριτσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: