Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΤΑΙ Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Τον τελευταίο χρόνο πολλά ήταν τα σχόλια που έγινα από ανθρώπους, που δεν ήξεραν βέβαια, για πιο λόγο η γυναικεία κοινοβιακή μονή της Ζωοδόχου Πηγής στον Παρθενώνα, όπως τον λέμε εμείς εδώ στη Κίσαμο, ήταν παραμελημένη. Η απάντηση ήρθε σήμερα από τον Σεβασμιότατο κ.κ. Αμφιλόχιο με την ακόλουθη επιστολή προς τα ΜΜΕ.
Κατόπιν των υπό του Νόμου προβλεπομένων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης της Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής, Παρθενώνος, της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, η οποία δεσπόζει εις τις παρυφές της πόλεως της Κισάμου. Λειτούργησε, παράλληλα, και ως Παρθεναγωγείο (Αστική Σχολή Θηλέων), στην οποία φοιτούσαν μαθήτριες της ευρύτερης περιοχής, μαθαίνοντας τέχνες της εποχής (πλεκτική, υφαντική, κ.α.). Φιλοξένησε, επίσης, την νεοϊδρυθείσα, τότε, Σχολή Κωφαλάλων. Στην σημερινή της μορφή οι αδελφές της Μονής, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα των την καλλιέργεια της νοεράς προσευχής, λειτουργούν εργαστήρια: αγιογραφίας, κηροπλαστικής, ιεροραφείο, κ.α.
Η Ι. Μονή ανακαινίστηκε κατά διαστήματα τόσο από τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Κύριλλο, όσο και από  τον αοίδιμο Μητροπολίτη κυρό Ειρηναίο, όμως λόγω των κατασκευαστικών δυσκολιών της εποχής εκείνης και, κυρίως,  δυνατού σεισμού της 12 Οκτωβρίου 2013, ο οποίος έπληξε το μεγαλύτερο κτηριακό συγκρότημα της Μονής, είχε ως αποτέλεσμα οι κύριες πτέρυγες της Μονής να κριθούν ακατάλληλες προς χρήση από τις τεχνικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, Δνση Αποκατάτασης Φυσικών Καταστροφών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Κατόπιν τούτου και με συντονισμένες ενέργειες του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και αφού εκπονήθηκαν, εγκρίθηκαν και αδειοδοτήθηκαν οι προβλεπόμενες μελέτες, άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης της Μονής.
Ο Ποιμενάρχης κ.Αμφιλόχιος σημείωσε: «Τα Μοναστήρια μας είναι τα προπύργια της πίστεως μας, καθώς πρώτιστο μέλημα και έργο των ασκουμένων είναι η καλλιέργεια της νοεράς προσευχής. Η ιστορία της Ι. Μονής Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος έχει άρρηκτα συνδεθεί με τον τόπο και τους ανθρώπους του, δια τούτο και χαίρει τόσης ευλάβειας, αγάπης και σεβασμού.
Ευχαριστούμε την Παναγία Μητέρα μας, εις την Οποία είναι αφιερωμένο το  ιερό ετούτο παλλάδιο όπου πλήθος ψυχών βρίσκουν πνευματικό καταφύγιο και αναψυχή από τις περιπέτειες και αγωνίες της ζωής, που εισάκουσε τις προσευχές μας και μας αξιώνει, μετά από μακρύ δρόμο και δυσκολίες, να ζούμε και την κτηριακή ανακαίνιση της Μονής.
Πολλές οι ευχαριστίες και η ευγνωμοσύνη μας προς τους συγκυρηναίους και συνοδοιπόρους της προσπάθειας ανακαίνισης της Μονής, καθώς οι ελάχιστες δυνατότητες της Μονής είναι φορές που δεν επαρκούν ούτε δια τον βιοπορισμό των εν αυτή ασκουμένων», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: