Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

Από 19 έως 25 Αυγούστου  διεξάγεται στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) το 10ο Διεθνές Συνέδριο για τη Μοριακή Βιολογία και Γενετική των Λεπιδοπτέρων Εντόμων (10th International Workshop on Molecular Biology and Genetics of the Lepidoptera). Υπεύθυνοι του Συνεδρίου αυτού είναι οι καταξιωμένοι καθηγητές Marian Goldsmith από το Πανεπιστήμιο του Rhode Island των ΗΠΑ και Κώστας Ιατρού από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" και το Πανεπιστήμιο του Calgary του Καναδά.
Εκατό σύνεδροι από 22 Χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Βορείου και Νοτίου Αμερικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, που ασχολούνται με έρευνα που επικεντρώνεται στη γενετική, μοριακή βιολογία και βιοτεχνολογία των λεπιδοπτέρων εντόμων, μοιράζονται τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με τους συναδέλφους τους, μέσω ομιλιών και αναρτημένων ανακοινώσεων. Τα λεπιδόπτερα περιλαμβάνουν ωφέλιμα είδη εντόμων, όπως πεταλούδες και μεταξοσκώληκες, αλλά και είδη που καταστρέφουν πολλές γεωργικές καλλιέργειες και τεράστιες δασικές εκτάσεις.  Στόχος των ερευνών είναι η κατανόηση των φυσιολογικών λειτουργιών που είναι υπεύθυνες για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αυτών των εντόμων με σκοπό τη  βελτίωση των χαρακτηριστικών των ωφέλιμων και τη μείωση των συνεπειών της εξάπλωσης των επιβλαβών με νέες βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις. 
Το Συνέδριο αυτό ξεκίνησε με διαφορετική μορφή πριν από 40 χρόνια με πρωτοβουλία του αείμνηστου καθηγητή Φώτη Καφάτου, ο οποίος ασχολήθηκε επίσης και με την έρευνα για τη Δροσόφιλα και τα κουνούπια, και από το 1988 διεξάγεται ανά τριετία, πάντα στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ. Το 10ο συνέδριο αφιερώθηκε στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή, ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής του Συνεδρίου και έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Νοέμβριο.  
Οι σύνεδροι, εκτός από το επιστημονικό τους Πρόγραμμα, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον φυσικό και αρχαιολογικό χώρο της Φαλάσαρνας και να γνωρίσουν τη μουσική και χορευτική παράδοση της Κρήτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: