Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΕΠΑΛ;

► Προθεσμίες εγγραφών, μετεγγραφών από ΓΕ.Λ.
►  Ενισχυτική διδασκαλία    ►  Διετή προγράμματα σε ΑΕΙ
►  Προγράμματα σπουδών ►  Ειδικότητες ΕΠΑ.Λ. Κισάμου
Δυνατότητες μετά την αποφοίτηση
* Στους απόφοιτους ΕΠΑ.Λ. χορηγείται:
- Απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο του Γενικού Λυκείου, και
- Επαγγελματικό Πτυχίο ειδικότητας
* Οι απόφοιτοι, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και 2 μαθήματα ειδικότητας), μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε τμήματα:
- Τ.Ε.Ι. με ειδικό ποσοστό θέσεων ανάλογο του αριθμού των υποψηφίων του ΓΕ.Λ., αλλά και σε
- Πανεπιστήμια (Πολυτεχνεία/Α.Ε.Ι. εκτός των τμημάτων δασκάλων, μαθηματικών, φιλολόγων και αξιωματικών αστυνομίας και στρατού) σε ποσοστό 1% επιπλέον των θέσεων που διατίθενται για τους υποψηφίους των  ΓΕ.Λ.
Σ.σ. Τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι, κατά γενική ομολογία, σαφώς μικρότερου βαθμού δυσκολίας έναντι του βαθμού δυσκολίας των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων του Γενικού Λυκείου με αποτέλεσμα η πρόσβαση, ειδικά στα ΤΕΙ, να γίνεται ευκολότερα.
* Οι κάτοχοι πτυχίου των ΕΠΑΛ 
- Έχουν δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, για τις προκηρυσσόμενες θέσεις κατηγορίας ΔΕ, όπου απαραίτητο προσόν είναι η κατοχή πτυχίου ΕΠΑΛ της αντίστοιχης ειδικότητας. 
- Σε πολλές ειδικότητες έχουν δικαιώματα ίδρυσης ατομικής επιχείρησης.
- Εάν το επιθυμούν μπορούν να .....
........συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο νέο θεσμό του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας», με τον οποίο :
- τους δίνεται η δυνατότητα εργασίας σε επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ υπό την εποπτεία του σχολείου
- έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα και ασφάλιση
- αμείβονται με το 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση
- έχουν συμπληρωματική εργαστηριακή εκπαίδευση στο σχολείο.
Οι μαθητές της Τάξη Μαθητείας δικαιούνται αναβολή στράτευσης.
Ποιοι μπορούν να εγγραφούν/μετεγγραφούν στο ΕΠΑ.Λ.;
Οι κυριότερες περιπτώσεις εγγραφών/μετεγγραφών στο ΕΠΑ.Λ. σύμφωνα με την Υ.Α  Φ1α/98933/Δ4 (ΦΕΚ 2075/2017) είναι:
Α’ τάξη
- Οι κάτοχοι Απολυτηρίου Γυμνασίου.
- Οι μαθητές που την τρέχουσα σχολική χρονιά έχουν ήδη εγγραφεί στην Α' τάξη ΓΕΛ δύνανται να αιτηθούν μετεγγραφή στην Α΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. από την αρχή του σχολικού έτους μέχρι τη λήξη του Α΄ τετραμήνου. ( Άρθ. 14). 
Β’ τάξη
- Οι προαχθέντες της  Α΄ τάξης  ΕΠΑ.Λ. και ΓΕΛ. 
- Οι μαθητές που την τρέχουσα σχολική χρονιά έχουν ήδη εγγραφεί στη Β’ τάξη ΓΕΛ δύνανται να αιτηθούν μετεγγραφή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
- Απόφοιτοι ΓΕΛ ή ΕΠΑ.Λ. διαφορετικού τομέα από αυτόν τον οποίο παρακολούθησαν κατά την αποφοίτησή τους, παρακολουθώντας  ΜΟΝΟ τα μαθήματα του τομέα που επιθυμούν (23 ώρες/εβδομάδα) ώστε να αποκτήσουν πτυχίο της ειδικότητας που θα επιλέξουν και να δοκιμάσουν μια δεύτερη ευκαιρία για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. στην αντίστοιχη ειδικότητα.
- Κάτοχοι Πτυχίου ΕΠΑ.Λ. που επιθυμούν να ακολουθήσουν διαφορετικό τομέα του οικείου τίτλου σπουδών.
Γ’ τάξη
- Οι προαχθέντες της  Β΄ τάξης  ΕΠΑ.Λ. συνεχίζοντας σε ειδικότητα του τομέα που ολοκλήρωσαν στη Β’ τάξη.
- Οι κάτοχοι Απολυτηρίου και Πτυχίου ΕΠΑ.Λ. μπορούν να εγγραφούν στη Γ΄ τάξη ΕΠΑ.Λ. για απόκτηση και 2ου πτυχίου της ειδικότητας του τομέα που παρακολούθησαν. παρακολουθώντας  ΜΟΝΟ τα μαθήματα της ειδικότητας  που επιθυμούν (23 ώρες/εβδομάδα).
Πότε γίνονται εγγραφές/μετεγγραφές;
Για πρώτη φορά φέτος, των εγγραφών/μετεγγραφών στα ΕΠΑ.Λ, προηγήθηκε η υποβολή «Ηλεκτρονικής Δήλωσης Προτίμησης » κατά την περίοδο του Ιουνίου, ώστε να υπάρχει μια  εικόνα των τμημάτων που θα λειτουργήσουν  κατά το σχολικό έτος 2017-2018. Η διαδικασία αυτή θα επεκταθεί την επόμενη σχολική χρονιά και στα ΓΕ.Λ.
Εγγραφές: Οι μαθητές/τριες που δεν κατάφεραν να εγγραφούν την περίοδο του Ιουνίου μπορούν να εγγραφούν και στο διάστημα 1 - 11 Σεπτεμβρίου 2017, στα υπάρχοντα τμήματα, αφού προηγηθεί η ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης μέσω του συστήματος e-Epal. Tο e-Epal θα είναι ανοικτό από τη Δευτέρα 4/9/2017 μέχρι και τη Δευτέρα 11/9/2017 και η είσοδος γίνεται με τους προσωπικούς κωδικούς του taxis.
Μετεγγραφές: Για τις μετεγγραφές , όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω, οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι η λήξη του Α’ τετραμήνου για τους μαθητές της Α’ ΓΕΛ και η 30η Σεπτεμβρίου για τους μαθητές της Β’ ΓΕΛ. Λόγω όμως των περιορισμών ως προς τον ελάχιστο αριθμό μαθητών για τη λειτουργία τμήματος τομέα (Β’ τάξη), καλό θα είναι οι μαθητές του ΓΕΛ που επιθυμούν μετεγγραφή να ακολουθήσουν και αυτοί το χρονοδιάγραμμα των εγγραφών (1-11 Σεπτεμβρίου 2017). 
Προγράμματα σπουδών
Στην Α’ Τάξη προσφέρεται στους μαθητές/-τριες ένα ενιαίο πρόγραμμα σπουδών αποτελούμενο από μαθήματα γενικής παιδείας και ομάδων προσανατολισμού. 
Στη Β΄ Τάξη προσφέρεται επιλογή  ανάμεσα σε εννέα τομείς σπουδών και διδασκαλία μαθημάτων γενικής παιδείας (12 ώρες) και θεωρητικών και εργαστηριακών μαθημάτων (23 ώρες).
Στη Γ΄ Τάξη γίνεται διαχωρισμός των τομέων σπουδών σε επιμέρους ειδικότητες, με μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικοτήτων (θεωρητικά και εργαστηριακά).
Ενισχυτική διδασκαλία – διετή προγράμματα ΑΕΙ
Στα πλαίσια της προσπάθειας αναμόρφωσης-ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης ψηφίσθηκε πρόσφατα στην Ελληνική Βουλή ο N. 4485 (ΦΕΚ 114/2017) σύμφωνα με τον οποίο προβλέπονται:
1. Πρόσβαση των αποφοίτων ΕΠΑΛ σε διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στα πανεπιστήμια (ΑΕΙ) .τα οποία θα παρέχουν διπλώματα επιπέδου 5 (άρθρο 1).
2. Καθιερώνεται η ενισχυτική διδασκαλία στα ΕΠΑΛ  παράλληλα με την κύρια διδασκαλία (άρθρο 89), με στόχο τη βελτίωση των μαθησιακών επιδόσεων των μαθητών και τη συνεπακόλουθη ελάφρυνση των βεβαρημένων οικογενειακών προϋπολογισμών. 
Αναμένονται οι αντίστοιχες Υ.Α. που θα καθορίζουν τις λεπτομέρειες λειτουργίας των παραπάνω θεσμών. 
Ζουριδάκης Νεκτάριος
Εκπαιδευτικός Πληροφορικής 
Διευθυντής ΕΠΑ.Λ. Κισάμου

Δεν υπάρχουν σχόλια: