Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ

.... Ποτίζουμε την ελιά ορθολογικά!
Η περίοδος επικονίασης στην ελιά, που διαρκεί περίπου 4-8 ημέρες, είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την καρπόδεση. Επηρεάζεται από τη θερμοκρασία, την υγρασία του εδάφους και της ατμόσφαιρας, τη θρεπτική κατάσταση και ποιότητα των ανθέων, κλπ.
Φέτος, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που επικράτησαν το χειμώνα (χαμηλές θερμοκρασίες και επαρκείς βροχοπτώσεις) η ανθοφορία τόσο στην ‘Κορωνέϊκη’ όσο και στη ‘Τσουνάτη’ είναι πολύ καλή. Ήδη στις πρώιμες περιοχές έχουμε και καλή καρπόδεση (ευνοϊκές θερμοκρασίες, επάρκεια υγρασίας).
Ωστόσο, οι προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες αναφέρουν ότι θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες (>32 οC) και νότιους ξηρούς και θερμούς ανέμους, που δεν ευνοούν την καρπόδεση. Γι’ αυτό στις περιοχές που συνεχίζεται ή δεν έχει αρχίσει η καρπόδεση για να μετριασθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην άνθηση-καρπόδεση θα πρέπει να γίνει άμεσα μια άρδευση με 250-300 λίτρα νερό για κάθε δένδρο σε μία ή δύο δόσεις, ανάλογα με την σύσταση του εδάφους. Η άρδευση αυτή, εκτός του ότι θα διατηρήσει την υγρασία του εδάφους και θα τροφοδοτεί τα φύλλα και τα άνθη με νερό, μειώνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης, θα συμβάλει και στην αύξηση της ετήσιας βλάστησης που θα φέρει την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.
Προσοχή! Μην πλημμυρίσετε το έδαφος. Θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα λόγω έκπλυσης του αζώτου, που είναι απαραίτητο για την καλή καρπόδεση.
ΧΑΡΤΖΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: