Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΣΤΟΥ ΜΠΕΛΙΒΑΝΗ ΤΟ ΜΝΗΜΑ

Ο Μπελιβάνης ήταν γιος του Νταμίλ Αγά από το Νταμηλοχώρι, οικισμός της Γραμβούσας. 
Ήταν ονομαστός για την δύναμη του και την αγριάδα του, την αλαζονεία και το μίσος του για τους Χριστιανούς της περιοχής. Οι Μεσογιανοί τον αποκαλούσαν "σκύλο" για την αγριότητα του, και έτσι έμεινε γνωστός όπου ακόμα και σήμερα μερικοί δίνουν σε σκυλιά τ΄όνομα αυτό.
Μετά τον βιασμό μιας Μεσογειανής στην τοποθεσία Άσπρη Βρύση, τα αδέλφια της κοπελιάς αποφάσισαν να πάρουν εκδίκηση και του έστησα καρτέρι. Τον σκότωσαν μετέφεραν δε και έθαψαν το πτώμα του μακρυά από το χωριό, στην αρχή του μονοπατιού για Μπάλο, κοντά στο δεύτερο φυλάκιο και λίγο πριν το σημερινό παρκινγκ της περιοχής.
Δυστυχώς μερικά σκυλιά ανακάλυψαν και ξέθαψαν το πτώμα του Μπελιβάνη, έτσι αποκαλύφτηκε το έγκλημα και το μνήμα που είχαν φτιάξει οι εκτελεστές του. Από τότε η τοποθεσία έμεινε γνωστή σαν του Μπελιβάνη το μνήμα.
Βαρ. Μανώλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: