Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ.

Δεν θα ασχοληθώ με άλλες αθλιότητες, που μετά από ανώνυμες καταγγελίες (χωρίς φαίνεται καν να τις εξετάσει) δημοσιεύει στην εφημερίδα "Επένδυση" στις 18-4-2015 ο Χανιώτης δημοσιογράφος Ευτύχης Παλλήκαρης για την τέως προϊσταμένη της ΚΕ΄ΕΠΚΑ Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού σήμερα. Το ήθος, η επιστημονική εγκυρότητα, η διοικητική επάρκεια και η προσφορά της Μαρίας είτε από τη θέση της Εφόρου Αρχαιοτήτων, είτε της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων στη συνέχεια, είναι γνωστά στην τοπική μας κοινωνία. Επειδή όμως βλέπω ότι τα πράγματα "ανακυκλώνονται", θα σχολιάσω μόνο ένα τμήμα του δημοσιεύματος, αφού με αφορά προσωπικά, αφήνοντας σε σας να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. 
Είμαι, κατά το δημοσίευμα, ο "Συνταξιούχος συνεργάτης της (κ. Βλαζάκη, που) προεδρεύει στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ "Οχυρωματικά Έργα Δυτικής Κρήτης" με το ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΟ "Γραφείο τειχών", η οποία ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ διαχειρίζεται κονδύλια των ΕΣΠΑ". 
Για ένα νοήμονα αναγνώστη και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα, προκύπτει ότι ο "συνταξιούχος" (άρα "τι γυρεύει"emoticon wink ) "συνεργάτης" (άρα "κάτι τρέχει" με τη "συνεργασία") που προεδρεύει στην ......
..."Εταιρεία με το επονομαζόμενο Γραφείο Τειχών" (άρα ιδιωτική-εργολαβική(;)), η οποία "Εταιρεία χωρίς νομική υπόσταση" (άρα "μπάτε σκύλοι αλέστε" και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς), "διαχειρίζεται και κονδύλια ΕΣΠΑ". Πιστεύω πως δεν ερμηνεύω κακόπιστα το δημοσίευμα.
-Συνεργάτης της κ. Βλαζάκη, όπως το εννοεί, δεν υπήρξα. Ήμουν συνάδελφος (Έφορος Αρχαιοτήτων), όταν το 2003 μου ανατέθηκε (επιπρόσθετα από τα καθήκοντά μου ως Εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης και χωρίς πρόσθετη αμοιβή) μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ και Υπουργική Απόφαση, το καθήκον του Προέδρου της "Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Βυζαντινού τείχους ναι Βενετσιάνικων Οχυρώσεων Χανίων" αρχικά και στη συνέχεια "Κρήτης". 
-Η συνεργασία μου με την κ. Βλαζάκη αρχικά περιοριζόταν στην υπηρεσιακή και επιστημονική αντιμετώπιση κοινών για τις δυο Εφορείες αρχαιολογικών θεμάτων στο Βυζαντινό τείχος. :Αργότερα από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων (άρα προϊσταμένης μου) ενέκρινε, όπως προβλέπεται από το Νόμο, διάφορες διοικητικές πράξεις της Επιστημονικής Επιτροπής, που είχαν ήδη εγκριθεί από το ΔΣ του ΤΔΠΕΑΕ.
-Η Επιστημονική Επιτροπή, τις αποφάσεις της οποίας υλοποιεί ο Πρόεδρός της, υπαγόταν στο "Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων" (ΤΔΠΕΑΕ) και μετά την κατάργησή του λόγω Μνημονίου, στη Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟ, που έχουν και τον αποφασιστικό λόγο. Το "Γραφείο Τειχών Χανίων", με σημαντική προσφορά στην ανάδειξη των οχυρώσεων της πόλης τα τελευταία χρόνια, δεν είναι Εταιρεία, αλλά υπηρεσιακή μονάδα του ΤΔΠΕΑΕ. Όλες οι ενέργειες της ΕΕ εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΔΠΕΑΕ (από έγκριτους καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλους έγκυρους επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως και η Επιστημονική Επιτροπή, που απαρτίζεται επίσης από καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλους ειδικούς για τις οχυρώσεις επιστήμονες)και τώρα από τη Διεύθυνση ΒΜΜ.
-Μετά τη συνταξιοδότησή μου και πάλι χωρίς ανάμιξη της κ. Βλαζάκη, συνέχισα την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου της ΕΕ (και πάλι χωρίς πρόσθετη αμοιβή), όπως γίνεται και με τις άλλες 28 Επιστημονικές Επιτροπές, που εκτελούν μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα, όπου Πρόεδροι είναι συνταξιούχοι Έφοροι Αρχαιοτήτων, ή καθηγητές Πανεπιστημίου. 
-Νομική υπόσταση και νομικό καθεστώς έχει η Επιστημονική Επιτροπή και το Γραφείο Τειχών Χανίων. Όλες οι διαδικασίες γίνονται με αυτεπιστασία και με βάση τη Νομοθεσία για τη διαχείριση πιστώσεων, με προληπτικό έλεγχο και έγκριση από το ΔΣ και έλεγχο από τον Επίτροπο του Δημοσίου της κάθε δαπάνης, όπως γίνεται για όλες τις δαπάνες του Δημοσίου, είτε από Εθνικούς, είτε από Κοινοτικούς πόρους (όπου προστίθενται και οι Κοινοτικοί έλεγχοι).
Αυτά όσον αφορά στις ανακρίβειες και τους υπαινιγμούς, που περιλαμβάνονται στις μόλις τρεις αράδες του δημοσιεύματος, όσον αφορά στο άτομό μου και την "ύποπτη συνεργασία" μου με την κ. Βλαζάκη. Βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας....
Μιχάλης Ανδριανάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: