Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΣΚΕΨΕΙΣ ..ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ

Του Νίκου Παπαδοπεράκη*
Το διακύβευμα των εκλογών του Νοεμβρίου αφορά όλους μας και δεν έχει κανείς ούτε το δικαίωμα ούτε την πολυτέλεια να το αντιμετωπίσει σαν μια συνηθισμένη εκλογική διαδικασία εκλογής δημάρχου και δημοτικών συμβούλων.
Τον Ιανουάριο ανατέλλει μια νέα εποχή που μεταβάλει ριζικά το διοικητικό χάρτη της δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης στην χώρα μας.
Το συγκεντρωτικό κράτος μετακυλύει αποφασιστικές αρμοδιότητες  στους νέους δήμους.
Οι παλιές δομές παραχωρούν τη θέση τους σε νέους θεσμούς.
Θεσμούς δημοκρατικούς , ποιο ανοιχτούς και συμμετοχικούς, που μέλει να δοκιμαστούν και να καταξιωθούν στην πράξη
Με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης » η μορφή και η λειτουργία των νέων δήμων αλλάζει, οι υφιστάμενοι σήμερα δήμοι Κισάμου,Μηθύμνης και Ιναχωρίου δίνουν την θέση τους στο νέο διευρυμένο εδαφικά και πληθυσμιακά ισχυρό δήμο Κισάμου με έδρα την Κίσαμο , σημείο αναφοράς επί σειρά δεκαετιών στην περιοχή μας .
Στο νέο δήμο Κισάμου που γεννιέται, σε μια καθοριστική για το μέλλον της περιοχής μας περίοδο, καλούμαστε, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, να αναδείξουμε με την ψήφο μας τον συνδυασμό που θα ηγηθεί του δύσκολου έργου της μετάβασης στη νέα εποχή. Να επιλέξουμε τους εκπροσώπους μας, που κρίνουμε άξιους και ικανούς, να δώσουν όραμα, πνοή, ελπίδα και προοπτική, για την πρόοδο και την ανάπτυξη του νέου μας δήμου. Τα δύσκολα προβλήματα απαιτούν ξεκάθαρες θέσεις, αποφασιστικές ενέργειες αποτελεσματικές λύσεις.
Η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να είναι κομματικά αδέσμευτη, διεκδικητική για τα συμφέροντα του τόπου, δίπλα στα προβλήματα του κάθε δημότη και αποφασισμένη να έρθει σε ρήξη με τα συμφέροντα αδιαφορόντας για το πολιτικό η και προσωπικό κόστος.
 Ο προεκλογικός αγώνας πρέπει να γίνει έντιμα, πολιτισμένα, χωρίς  λασπολογίες και ανοίκεια μέσα, και να αφεθούν οι πολίτες να αξιολογήσουν και να κρίνουν τις ικανότητες των υποψηφίων και την φερεγγυότητα θέσεων και προγραμμάτων.
Φαινομενικά ο αντίπαλος του ενός συνδυασμού είναι οι άλλοι όμως ο πραγματικός και μοναδικός αντίπαλος είναι τα μεγάλα και μικρά προβλήματα της πόλης , του κάθε χωριού και της κάθε γειτονιάς ξεχωριστά, του δήμου δηλαδή συνολικά ο κάθε πολίτης πρέπει να ξέρει ότι η ψήφος του είναι το όπλο του είναι η δύναμη του, δε πρέπει να την εξαργυρώνει με φτηνές υποσχέσεις (συνήθως απραγματοποίητες) και μικροεξυπηρετήσεις  της τελευταίας στιγμής. Είναι ότι πολυτιμότερο, πολιτικά, έχει. Με την ψήφο του ο πολίτης θα καθορίσει το μέλλον του τόπου και των παιδιών του. Ας δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο  για τον τόπο τους.

*Πρώην Δ/ντης Λυκείου Κισάμου
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Κ. Κουκουράκη