Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗ

Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή την επιστολή του κ. Κουνελάκη και, παρά το γεγονός ότι στην ζωή μου έχω δει και αντιμετωπίσει πολλά, δεν σας κρύβω ότι απετέλεσε για μένα μία δυσάρεστη έκπληξη.
Στην επιστολή αυτή, όπου «κακοποιούνται η αλήθεια και η ευπρέπεια», αποκαλύπτονται πλήρως η άβυσσος της ψυχής, το τρικυμισμένο πέλαγος της διανοίας και η αρρωστημένη φαντασία του συντάκτη της.
Θα επωφεληθώ της ευκαιρίας που μου δίνετε για να αποκαταστήσω τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση.
Ευθύς εξαρχής, όμως, υπενθυμίζω ότι με την ψήφο 891 συνδημοτών μας ήμουν ο υποψήφιος δήμαρχος της «Ανεξάρτητης Συνεργασίας Δήμου Κισάμου» και ότι ....
....όλοι, όσοι είχαν συμμετάσχει ενεργά, με διάφορους τρόπους, στην διαδικασία της προκριματικής εκλογής, είχαν ηθική υποχρέωση να στηρίξουν την προσπάθεια μου.
Την 24η Σεπτεμβρίου ο κ. Κουνελάκης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού, μου εζήτησε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλη αυτοδιοικητική κίνηση. Παρά το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια ήταν ήδη πολύ στενά, επειδή, κατά την άποψη μου, η συνεργασία των αυτοδιοικητικών παρατάξεων πάνω σε κοινές θέσεις και αρχές αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο, για το συμφέρον του δήμου και των δημοτών, αποδέχθηκα να συζητήσουμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις μιας τέτοιας συνεργασίας. Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, συγκάλεσα συνέλευση των στελεχών της «Ανεξάρτητης Συνεργασίας Δήμου Κισάμου, η οποία έγινε στο γραφείο του κ. Κουνελάκη με την συμμετοχή 15, περίπου, ατόμων.
Η συνέλευση καθόρισε, ομόφωνα, τρεις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να υλοποιηθεί συνεργασία αυτοδιοικητικών παρατάξεων. Τις δύο, ήδη, ευρύτατα γνωστές (αποδοχή των Γενικών Αρχών και των Βασικών Προγραμματικών Θέσεων της Ανεξάρτητης Συνεργασίας Δήμου Κισάμου και θεσμοθέτηση της επιλογής του υποψηφίου δημάρχου, από τις εκλογές του 2014, ύστερα από προκριματική εκλογή) και μία τρίτη η οποία προέβλεπε ότι ο υποψήφιος δήμαρχος της ευρύτερης συνεργασίας στις επικείμενες εκλογές, θα προέκυπτε ύστερα από αντικειμενική και αξιόπιστη δημοσκόπηση, η άλλη πρόσφορη μέθοδο.
Οι προϋποθέσεις αυτές, που ήταν αδιαπραγμάτευτες και αποτελούσαν ενιαίο σύνολο, τέθηκαν υπ’ όψη του κ. Κουκουράκη και της κ. Σκουλάκη οι οποίοι απεδέχθησαν τις δύο πρώτες προϋποθέσεις αλλά απέρριψαν την τρίτη. Άμεση συνέπεια της άρνησης τους αυτής ήταν η κατάρρευση του ενδεχομένου της ευρύτερης συνεργασίας. Λεπτομέρειες και επιμέρους συζητήσεις η συναντήσεις δεν μπορεί να έχουν κάποια αξία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν υπάρχει πλήρης και τεκμηριωμένη ομόφωνη απόφαση συνέλευσης.
Στην συνέχεια ο κ. Κουνελάκης μου δήλωσε ότι δεν βλέπει προοπτικές στην αυτόνομη εκλογική συμμετοχή της «Ανεξάρτητης Συνεργασίας Δήμου Κισάμου», ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει, με την συμμετοχή του, την προσπάθεια και μου ζήτησε να αποδεσμεύσω τους φίλους της παράταξης για τις παραπέρα ενέργειες τους.
Από δημοκρατική ευαισθησία, παρά την δική μου αλλά και πολλών άλλων επιθυμία και αφού ο, μέχρι τότε, βασικός μου συνεργάτης δεν ήθελε να έχει συνέχεια η προσπάθεια δημοσίευσα στις 4 Οκτωβρίου ανοικτή επιστολή προς τους δημότες και τις δημότισες τις Κισάμου με την οποία ανακοίνωνα την απόφαση της μη συμμετοχής στις εκλογές της «Ανεξάρτητης Συνεργασίας Δήμου Κισάμου». Στην επιστολή αυτή εξηγούνται διεξοδικά οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή και παράλληλα αποδεσμεύονται οι φίλοι της παράταξης για τις ενέργειες τους στην συνέχεια, κατά την ελεύθερη κρίση τους.
Ταυτόχρονα, με δεδομένο το γεγονός ότι ήμουν επικεφαλής μιας προσπάθειας η οποία απέτυχε, έλαβα την απόφαση να μην συμμετάσχω, προσωπικά, στις επικείμενες εκλογές. Σε όσους ασχολούνται με την ευρύτερη πολιτική, άλλωστε, πρέπει να υπάρχει αυτογνωσία και να αντιλαμβανόμαστε πότε έρχεται η ώρα της αποχώρησης από μια συγκεκριμένη δράση.
Μετά από δύο μέρες ο κ. Κουνελάκης, «σαν έτοιμος από καιρό..», ανακοίνωσε την συνεργασία του με τον κ. Κουκουράκη.
Με γειά του, με χαρά του. Δικαίωμα του ήταν. Από την «Ανεξάρτητη Συνεργασία» είχε ήδη αποχωρήσει, αποδεσμευμένος ήταν. Σε τελευταία ανάλυση άλλωστε οι δημότες της Κισάμου με την ετυμηγορία τους θα κρίνουν την συμπεριφορά του….
Οι υπόλοιποι φίλοι, όμως, της «Ανεξάρτητης Συνεργασίας», αυτοί που δεν συμφωνούσαν με τις απόψεις και τις ενέργειες του, δεν είχαν, άραγε, το δικαίωμα και την ελευθερία να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις;
Έτσι, λοιπόν, την 8η Οκτωβρίου έγινε, υπό την προεδρία μου, η Γενική Συνέλευση των φίλων της «Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Κισάμου», της παράταξης δηλαδή που είχε συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές του 2006, με την παρουσία 25, περίπου ατόμων. Στην Γενική Συνέλευση αυτή αποφασίστηκε, με μεγάλη πλειοψηφία και αφού δεν υπήρχε πλέον το παραμικρό χρονικό περιθώριο για την διενέργεια δημοσκόπησης, η ισότιμη συνεργασία με τον συνδυασμό «Κίσαμος-Δυναμική Πορεία» της κ. Σκουλάκη με βάση τις δύο πρώτες και ήδη συμφωνημένες προϋποθέσεις συνεργασίας.
Το δεύτερο κείμενο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Κουνελάκης, το οποίο δημοσιεύτηκε την 13η Οκτωβρίου, δεν αποτελεί προσωπική μου επιστολή αλλά δελτίο τύπου όπου αναφέρονται οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της «Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Κισάμου». Στο κείμενο αυτό, μεταξύ άλλων, γίνεται σαφές ότι βαρύνουσα σημασία για την τελική απόφαση της συνέλευσης είχε η στάθμιση του βαθμού ειλικρινείας του κάθε υποψηφίου δημάρχου, η πρακτική και οι μεθοδεύσεις που ακολούθησε κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και οι θέσεις που ο καθένας από αυτούς διατύπωσε για βασικά θέματα του τόπου, όπως η ακεραιότητα της επαρχίας Κισάμου.
Αυτά για την ακριβή αποτύπωση των πραγματικών γεγονότων
Η προσωπική μου άποψη, όμως, κρίνοντας τα γεγονότα εκ των υστέρων, είναι πιο προχωρημένη. Πιστεύω ότι ο κ. Κουνελάκης συμμετείχε στην προκριματική εκλογή της 1ης Αυγούστου με την βεβαιότητα της δικής του επικράτησης. Το αντίθετο αποτέλεσμα που προέκυψε ουδέποτε το αποδέχθηκε ειλικρινά. Με την αρχική πολυήμερη απουσία του από την Κίσαμο, την νωθρή συμμετοχή του στην συνέχεια και τον ασήμαντο αριθμό φίλων του που συνεισέφερε για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων της «Ανεξάρτητης Συνεργασίας» έδειχνε ότι δεν ενδιαφερόταν για την επιτυχία της προσπάθειας και ότι ουσιαστικά απέβλεπε σε άλλες καταστάσεις.
Καλοί είναι οι θεσμοί, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι είναι εκείνοι που τους καταξιώνουν η τους απαξιώνουν……
Αναφερόμενος τέλος στην κατηγορία, που και άλλα παπαγαλάκια αναμασούν ότι, δήθεν, ετοιμάζομαι να καταλάβω θέση ειδικού συμβούλου στον Δήμο Κισάμου, εκείνο που έχω να πω σε όλους αυτούς είναι ότι κατά την τετράχρονη θητεία μου στον Δήμο, μέχρι σήμερα δεν εισέπραξα πενηνταράκι. Για λόγους αρχής ούτε και στο μέλλον και για οποιονδήποτε λόγο πρόκειται να εισπράξω την παραμικρή αμοιβή.
Ένας από αυτούς που πρέπει να προβληματίζονται για τέτοια θέματα είναι ο κ. Κουνελάκης ο οποίος διατηρεί με τον Δήμο Ιναχωρίου οικονομικές συναλλαγές και δοσοληψίες οι οποίες, ενδεχομένως, και να του δημιουργήσουν κώλυμα εκλογιμότητας.
Ας είναι, μέχρις εδώ όμως. Με τις απόψεις, τα έργα και τις ημέρες του κ. Κουνελάκη δεν πρόκειται να απασχολήσω τον τύπο στην συνέχεια.
Γιώργος Καλαϊτζάκης, Πολιτικός Μηχανικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: