Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΚΟΥΠΙΣΜΑ

Tου Κωνσταντινου Ζουλα  
«Με μαζική συμμετοχή, παρά τη βροχή, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του υποψηφίου δημάρχου Ηλιούπολης Βασ. Βαλασόπουλου στη φιλόξενη ταβέρνα της Ρεματιάς. Ο υποψήφιος καυτηρίασε τον απερχόμενο δήμαρχο για την κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει (sic) το ρέμα, ενώ τον κατήγγειλε ότι παραπλανά τους πολίτες, αποκρύπτοντας αυτό που όλοι γνωρίζουν: ότι προκάλεσε έλλειμμα 7 εκατ. ευρώ».
Δεν γνωρίζω τον κ. Βαλασόπουλο ούτε και τον... μάγο αντίπαλό του που έχει την ικανότητα να κρύβει αυτό που ξέρουν όλοι (στην Ηλιούπολη)… Επέλεξα, όμως, στην τύχη ένα από τα δεκάδες mail που στέλνουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι στα ΜΜΕ, καθώς είναι πραγματικά μνημεία μετριοπάθειας και αντικειμενικότητας. Οι μεν νυν δήμαρχοι επισυνάπτοντας συνήθως κάτι φωτογραφίες με αλσύλλια και παιδικές τραμπάλες, περιγράφουν τα πεπραγμένα τους σχεδόν ως κοσμοϊστορικές αλλαγές. Οι δε αντίπαλοί τους όχι μόνον απαντούν με ανάλογης σημασίας ντοκουμέντα (εικόνες με ξεχειλισμένους κάδους δίπλα στα αλσύλλια), αλλά όλοι (μα όλοι!) καταγγέλλουν τους δημάρχους για πελώρια οικονομικά σκάνδαλα. Αν διαβάσει κανείς μόνο τα δικά τους mail μένει με την εντύπωση ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μαζική προσπάθεια ανακατάληψης των λεηλατημένων δήμων από ένα τάγμα δήθεν αδιάφθορων υποψηφίων.
Παραδόξως, ωστόσο, όλα τούτα τα φαιδρά μοιάζουν να αποβαίνουν προς όφελός μας. Θα έχετε προσέξει ίσως ότι οι περισσότερες γειτονιές τον τελευταίο καιρό είναι ασυνήθιστα καθαρές. Ότι τα απορριμματοφόρα βρίσκονται ξαφνικά παντού. Μου έλεγε ένας συνάδελφος ότι στον Βύρωνα οι υπάλληλοι σκουπίζουν εσχάτως ακόμη και τους δρόμους, ενώ φίλοι που μου μένουν στη Ν. Ερυθραία και στον Παπάγου μου διηγούνταν ότι δεν προλαβαίνουν να αφήσουν ένα κλαδί στο πεζοδρόμιο και έχει εν ριπή οφθαλμού περισυλλεγεί. Ακόμη και οι δημοτικές αστυνομίες ξαναθυμήθηκαν αίφνης την έννοια των συστάσεων και δεν κόβουν αφειδώς -και για ψύλλου πήδημα- κλήσεις.
Κάπως έτσι μου γεννήθηκε μια μάλλον τρελή σκέψη. Καθώς η υπερβολική κριτική των δήθεν αδιάφθορων υποψηφίων δημάρχων έχει εξαναγκάσει τους υφισταμένους να υπερλειτουργούν, δεν θα ήταν μια πρώτης τάξεως ιδέα να ψηφίζουμε συχνότερα; Αν είχαμε δημοτικές εκλογές κάθε δύο ή -γιατί όχι; - κάθε ένα χρόνο θα εξαναγκάζονταν όλοι να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Η μεν αντιπολίτευση δεν θα ανακάλυπτε τα σκάνδαλα κάθε τετραετία, οι δε κρατούντες θα επέσπευδαν τα δήθεν μεγάλα έργα τους, τα οποία όλως τυχαίως πάντα τυγχάνει να εγκαινιάζονται στην Ελλάδα την προεκλογική περίοδο…
Παρεμπιπτόντως, τίνος κυβερνητικού «εγκεφάλου» ήταν η ιδέα να ανατεθεί στους δημάρχους η ευθύνη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, όταν είναι ηλίου φαεινότερον ότι μόνον τρελοί θα έριχναν πρόστιμα στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου;

Δεν υπάρχουν σχόλια: