Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Γράφει ο Γ. Πευκιανάκης
Σημειώναμε μεταξύ άλλων σε προηγούμενο άρθρο….
Υπάρχουν πολλοί Δήμοι της Ελλάδος και της Κρήτης που κατάφεραν ν’αξιοποιήσουν προγράμματα και δυνατότητες  κυρίως δε να ενεργοποιήσουν τις ζωτικές δυνάμεις της κοινωνίας και ν’αλλάξουν μορφή και πρότυπα ανάπτυξης να γίνουν. Γνωρίζομε αρκετές περιοχές και στην Κρήτη και στην Ελλάδα.
 Για την υπανάπτυξη της περιοχής, η καθυστέρηση πολλών έργων υποδομής και ο θάνατος των «Ενώσεων»  σηματοδοτεί την πορεία παρακμής της Κισάμου τη δεκαετία του-90
 Νεότερες πολιτικές  δυνάμεις που θα ενεργοποιούσαν την πορεία του τόπου δεν υπήρξαν, Η κομματικοποίηση οδήγησε στην αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού και νομοτελειακά μέσα πάντοτε από κολοβές «δημοκρατικές διαδικασίες» στη σημερινή οικονομική χρεοκοπία.
Το 1998 είναι η τελευταία ευκαιρία στη Κίσσαμο και την χάσαμε.
 Δεν καταφέραμε μια ευρύτερη χωροταξική συνεργασία
 Για μας ο «Καποδίστριας» έγινε σημαία άρνησης! Ποια προγράμματα και τι θα πει "μελέτες"!
Ο Ν. Κατζουράκης από τη σκοπιά του είναι υπέρ του να είναι ανεξάρτητος Δήμος ο Πλάτανος.
Ο Βαρουχάκης Α. το 2002 συναντά ως ο ίδιος επανειλημμένα ανέφερε το απόλυτο κενό. Επικεντρώνεται στη ανάθεση την σύνταξη των άμεσα αναγκαίων μελετών που θα τροχιοδρομήσουν τον Δήμο στην πορεία του «Καποδίστρια»
Ο γράφων δεν γνωρίζει την αλήθεια των πραγμάτων. Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα απ’΄ότι φαίνονται. Άλλωστε ανήκω και εγώ στην μεγάλη πλειοψηφία των όχι και τόσο ενεργών, περί τα κοινά πολιτών. Έχομε όμως όλοι μια αίσθηση του σχεδόν τίποτα αξιόλογου που έχει γίνει. Τουναντίον και κάποιες επιχειρήσεις που ήταν έκλεισαν! Π. χ. Σκαράκης-Βαρδινιγιάννης. Αλήθεια την ΑΝΕΝ ποιος την θυμάται!
Ούτε εδώ κανένας υπεύθυνος; Πάνε τα χρήματά μας και δεν ήταν στο χρηματιστήριο!   
Υπήρξε και καταγράφεται η αδυναμία των αρχόντων όχι μόνο να ενεργοποιήσουν πολίτες αλλά και τους ίδιους τους εκλεγμένους να αξιοποιήσουν κατάλληλα.. Ό, τι πρόχειρα καταγράφω, είναι άλλωστε ό,τι συζητείται..
 Αναφέρθηκα π.χ. στο ότι παρακολούθησα μεταξύ ελαχίστων συμπολιτών μας τον περυσινό και τον φετινό απολογισμό της Δημάρχου Ε. Σκουλάκη. Κατέγραψα κάποιες σκέψεις:
Όπως η αδιαφορία των πολλών, η εύκολη κριτική. Πολλές φορές  μια κριτική μάλλον στη σφαίρα του μεγαλοϊδεατισμού. Θα μπορούσε! Θα έπρεπε! Αναφέρθηκα  και θεωρήθηκε υποστήριξη, ότι οι παρόντες –συμπολίτες και σύμβουλοι -στην έκθεση των πεπραγμένων όχι μόνο δεν είχαν αντίθετες απόψεις αλλά ουσιαστικά συνέκλιναν και εποικοδομητικά συνεργάστηκαν στο όποιο θετικό αποτέλεσμα έχει να επιδείξει ο τόπος με τη Δημοτική Αρχή των Βαρουχάκη Α. και Σκουλάκη Ε.
 Αρνητικοί στον έπαινο! Οι ικανότεροι –που συνήθως λείπουν-θα τα κατάφερναν καλύτερα!
Η όποια δριμεία αντιπολίτευση υπήρξε από τον παρακείμενο Δήμο Μυθύμνης. Με πάντοτε απούσα τη Δημοτική Αρχή και ποτέ πρόσωπο με πρόσωπο. Κάποιοι έχουν το σύμπλεγμα να θεωρούν τους εαυτούς τους όχι μόνο εξυπνότερους αλλά και αναντικατάστατους.
Εν όψει του «Καλλικράτη» χωρίς  πολύ κριτική και άλλα  σχόλια, ευάριθμος αριθμός πολιτών είχαμε την πρωτοβουλία –αρχές του καλοκαιριού να θέσομε το θέμα ευρύτερων συναινέσεων. Αν και σε τι βαθμό είχε νόημα είναι ερευνητέο και εν πάσει περιπτώσει η μέγιστη συνεργασία δεν είναι απλώς ευκταία αλλά και  αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Εν τω μεταξύ οι πρόθυμα υποψήφιοι Δήμαρχοι-τεσσάρων συνδυασμών!-; δεν βρήκαν την ίδια ανταπόκριση από τους αναγκαίους συμβούλους..Ακόμη τρέχουν και που καιρός για ενημέρωση!
 Έτσι εν όψει εκλογών μάλλον αυτό που ξέρομε είναι, ότι ο ¨Καλλικράτης¨ είναι παιδί του Μνημονίου και κηδεμόνας του η ¨Τρόϊκα¨
Η εποχή των ανεύθυνων «αρχόντων» έχει περάσει κάποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο. Τέρμα οι ελπίδες για κονδύλια από την κεντρική εξουσία και τα μεγάλα μέσα
 1ο Ζητούμενο: Να πληροφορηθούμε τα οικονομικά των Δήμων :
 ποια η διαχείριση, ποια τα οφειλόμενα και γιατί τα ανείσπρακτα χρέη των Δημοτών.
2ο Ζητούμενο: Τα όποια υπάρχοντα χρέη των συνενωμένων, πώς θα επιμερισθούν; Διότι οι συνενούμενοι-ως μικρότεροι Δήμοι- κανένα οικονομικό έλεγχο δεν είχαν μέχρι σήμερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: